Placinte delicioase, coapte pe lespede

Printeaza

Placinte delicioase, coapte pe lespede din: faina, ulei, apa calduta,lapte caldut, sare, zahar, drojdie, cartofi, ceapa, ulei, piper, mere, scortisoara, branza de oaie,marar, smantana.

Ingrediente pentru aluat: Placinte_delicioase_coapte_pe_lespede

  • 650 g faina alba
  • 30 ml ulei
  • 150 ml apa calduta
  • 100 ml lapte caldut
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 30 g drojdie proaspata

Ingrediente pentru umplutura de cartofi:

  • 4 cartofi
  • 1 ceapa
  • ulei
  • sare
  • piper

Ingrediente pentru umplutura de mere:

  • 5 mere potrivite
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Ingrediente pentru umplutura de branza:

  • 100 g branza de oaie
  • 1 lingura marar tocat

Alte ingrediente:

  • ulei pentru copt
  • smantana pentru servit

Mod de de preparare:

Pregatesti umplutura de cartofi, speli cartofii, dupa care ii pui la fiert intr-o oala. Ceapa o cureti si o tai cubulete. O pui la calit intr-o cratita cu putin ulei si, cand este calita, o iei de pe foc. Cand cartofii sunt fierti, ii cureti de coaja, ii dai prin razatoarea mare si ii adaugi peste ceapa calita. Pui cratita din nou pe foc, potrivesti gustul cu sare si piper, lasi sa se mai caleasca, dupa care tragi vasul de pe foc.

Pregatesti umplutura de mere, cureti merele de coaja si de cotor, le dai prin razatoarea mare, le storci bine de suc si le pui intr-o cratita la calit, impreuna cu zaharul si scortisoara. Cand scade lichidul, merele sunt gata si tragi cratita deoparte.

Pregatesti umplutura de branza, branza de oaie o framanti bine cu mararul tocat, pana la omogenizarea compozitiei.

Pregatesti aluatul, pui faina intr-un castron mai mare. In alt vas mai micut, amesteci drojdia cu sarea, zaharul si 50 ml apa calduta, pana se dizolva drojdia. Faci un cuib in mijlocul gramezii de faina, in care torni amestecul de drojdie. Invarti usor cu o lingura, incercand sa incorporezi si putina faina de pe margini, pana obtii o maia mai groasa.

Acoperi vasul si lasi sa stea la dospit cam 30 de minute. Adaugi treptat uleiul, apoi 100 ml apa calduta si 100 ml lapte caldut. Framanti bine pana ce rezulta un aluat usor elastic si potrivit de tare, nicidecum moale. Daca este prea moale, mai adaugi putina faina, pana ce ajunge la consistenta specifica. Acoperi vasul cu un prosop si il lasi la dospit cam 30 de minute, pana aluatul isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a dospit, va avea un aspect aerat, foarte placut. Il rastorni pe masa pudrata lejer cu faina. Rupi aluatul in mingiute potrivite, cam cat o mandarina. Le lasi sa stea asa la dospit pentru 15 minute, dupa care incepi sa umpli placintele.

Pudrezi masa cu faina, intinzi usor o mingiuta, pui in mijloc o lingura de umplutura, tragi de margini in mijloc, in asa fel incat sa sigilezi bine compozitia, dupa care intorci bocceluta formata cu pliurile in jos. Cu o merdenea intinzi placinta foarte subtire, dupa marimea tavii in care o sa o coci.

Pregatesti 3-4 placinte inainte sa pornesti la copt, caci merge repede. Pentru placintele cu mar, intinzi mingiuta de aluat foarte subtire. Pe o jumatate de parte pui umplutura de mar, apoi pliezi cu a doua, gen portofel.

Cu o pensula ungi tava incinsa, pui placinta, o lasi sa se coaca pana este aurie si, inainte de a o intoarce pe cealalta parte, dai cu pensula din nou peste placinta. Le coci pe rand. Serveste cu smantana.

Placinte delicioase, coapte pe lespede

Placinte_delicioase_coapte_pe_lespede

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.