Placintele savuroase de Craciun
PrinteazaPlacintele de Craciun din: faina, drojdie, lapte, ulei, zahar, varza acra, carnaciori, ou, seminte de chimen, varza, sare si piper.
- 1 kg faina
- 40 g drojdie
- 500 ml lapte
- 200 ml ulei pentru aluat
- 1 lingurita zahar
- 1 varza acra (1kg)
- 1 kg carnaciori afumati
- 1 ou pentru uns deasupra
- 1 lingurita seminte de chimen
- 100 ml ulei pentru prajit varza si pentru tava
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un castron, faceti in mijlocul ei o adancitura in care puneti drojdia sfaramata, 1 lingurita zahar si putin lapte cald.
Amestecati drojdia cu laptele, zaharul si putina faina, apoi acoperiti castronul si tineti-l la cald, pana cand maiaua isi dubleaza volumul.
Turnati apoi treptat, laptele caldut si amestecati ingredientele din castron. Dupa ce ati pus tot laptele, incepeti sa framantati aluatul, adaugand treptat uleiul caldut.
Puneti putina sare si cand aluatul se desprinde bine de pe maini si de pe castron, presarati-l cu faina, acoperiti-l si tineti-l la loc cald pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp, tocati marunt varza si caliti-o putin, presarat cu piper. Taiati carnaciorii in segmente de 5-8 cm si prajiti-i pe toate partile.
Intindeti aluatul intr-o foaia cu grosimea de 3-5 mm, din care decupati patrate cu latura de 15 cm. Puneti in mijlocul fiecarui patrat cate 2 linguri de varza calita peste care asezati cate un carnacior prajit.
Adunati colturile patratului inspre mijloc (strangeti-le bine sa nu iasa umplutura) si uniti-le ca pe un plic.
Ungeti placintelele cu ou batut, presarati-le cu seminte de chimen si puneti-le intr-o ava unsa cu ulei.
Coaceti-le in cuptorul incalzit dinainte, la foc potrivit.
Placintele de Craciun
Pofta buna!