Plătică la aburi cu ghimbir şi ceapă verde
PrinteazaO reteta de platica la aburi cu ghimbir si ceapa verde din: platica, ghimbir, ardei, vin de orez, sos de soia si ulei de susan.
- 1 plătică, eviscerată şi curăţată, de aproximativ 700 g
- 1 bucată de 4 cm de rădăcină de ghimbir, curăţată
- 4 fire de ceapă verde, curăţate
- 1 ardei roşu lung, fără seminţe
- 2 linguri de vin de orez Shaoxing sau chinezesc (sau vin de Xeres sec)
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de ulei de susan
Mod de preparare:
Crestaţi uşor peştele pe diagonală, cam la 2,5 cm, dar nu chiar până la os. Feliaţi ghimbirul, ceapa verde şi ardeiul roşu pe lung, sub forma unor beţe de chibrit subţiri.
Presăraţi puţin ghimbir şi ceapă verde pe o farfurie termorezistentă, suficient de mare încât să încapă peştele. Aşezaţi plătică pe farfurie şi umpleţi-o cu puţin ghimbir, cu ceapă verde şi cu ardei roşu. Stropiţi peştele cu oţetul de orez şi sosul de soia, apoi puneţi pe deasupra restul de ghimbir, ceapă verde şi ardei roşu.
Puneţi un bol termorezistent întors într-un wok mare şi turnaţi suficientă apă încât să se umple jumătate din bol. Puneţi capacul la wok şi daţi în clocot. Acum puneţi cu atenţie farfuria cu peştele în wok, aşezând-o peste bolul întors; aveţi grijă să nu atingeţi marginile wokului încins. Puneţi din nou capacul şi lăsaţi-l la abur, la foc mare, până când peştele este pătruns – un cuţit ar trebui să intre cu uşurinţă în cea mai groasă parte a cărnii. Această etapă ar trebui să dureze 10-15 minute.
Imediat ce peştele este gata, scoateţi cu atenţie farfuria de la abur. încingeţi uleiul de susan într-o cratiţă mică, apoi turnaţi-l rapid peste peşte. Puneţi farfuria pe masă şi serviţi peştele imediat, cu orez şi cu o garnitură de legume.
Plătică la aburi cu ghimbir şi ceapă verde
Pofta buna!