Platica in sare
PrinteazaPeştele se acoperă complet cu sare de mare, după care este dat la cuptor. Crusta de sare se va întări în jurul peştelui, nelăsând carnea să devină prea uscată. în mod straniu, la final peştele nu este decât foarte puţin sărat.
Pentru prepararea peştelui aveţi nevoie de o tavă din lut, destul de mare cât să încapă în ea un peşte întreg.
Peştele se eviscerează şi se curăţă bine, după care se îngroapă în sare. Se coace la cuptor încet la foc mijlociu, cam o oră.
La servire, crusta de sare se desface din jurul peştelui, odată cu pielea, care este lipită de crustă (motiv pentru care nu trebuie să curăţaţi peştele de solzi), dând la iveală carnea fragedă.
Sarea nu dă un gust foarte puternic peştelui, însă extrage o parte din apa din carne, şi de aceea carnea va fi mai fragedă decât dacă peştele ar fi fost fiert sau prăjit, iar aroma este mai concentrată.
De fapt, prin această metodă peştele a fost supus unui tratament similar celu prin care peştii sunt conservaţi.
Aceasta este o specialitate culinară specifică regiunii Andaluzia, din sudul Spaniei.