Poale-n brau cu dovleac
PrinteazaPoale-n brau cu dovleac din: dovleac, faina, drojdie, unt, ou, lapte, sare, scortisoara, smantana, zahar.
- 1 kg dovleac
- 1/2 kg făină
- 1 cub de drojdie de bere (1 lingură rasă)
- 2 linguri cu unt
- 1 ou
- 1 cană cu lapte (fiert sau nefiert, acru sau zer)
- sare
- scorţişoară măcinată
- 1 cană cu smântână
- 4 linguri cu zahăr
Mod de preparare:
Cerneţi faina într-un castron mai mare, puneţi peste faină drojdia de bere lichefiată cu 1 lingură de zahăr şi 1/2 linguriţă cu sare, turnaţi laptele călduţ şi frământaţi un aluat pe care-l lăsaţi în congelator 1/4 oră.
Scoateţi aluatul, întindeţi-1 pe masa de lucru cu sucitorul şi ungeţi cu unt înmuiat. împăturiţi, treceţi iar cu sucitorul peste aluat, lăsaţi la rece alt sfert de oră.
Pregătiţi dovleacul; spălaţi coaja, apoi înlăturaţi-o cu lama unui cuţit ascuţit. Pulpa dovleacului, tăiată felii, o treceţi pe răzătoarea mare şi o strângeţi în cratiţă. înmuiaţi dovleacul pe foc mic, amestecând cu lingura de lemn în cratiţă ca să nu se ardă. Trageţi cratiţa de pe foc, puneţi zahărul, amestecaţi. Lăsaţi să se răcească.
Scoateţi aluatul, întindeţi foaie subţire, ungeţi cu unt cald, împăturiţi şi treceţi iar cu sucitorul peste el. întindeţi iar aluatul, tăiaţi în mai multe bucăţi.
Intindeţi câte o bucată de aluat, puneţi pasta de dovleac, strângeţi marginile aluatului ca pe o poală în brâu, apăsaţi cu degetele locul unde se întâlnesc capetele aluatului şi pumeţi plăcinta pe tava mare a aragazului. Procedaţi în acelaşi fel până când terminaţi aluatul şi pasta de dovleac.
Coaceţi plăcintele la foc potrivit 30-35 min. Când le scoateţi turnaţi deasupra smântână. Dacă aveţi un cuptor în care faceţi pâine, puneţi plăcintele pe frunze de hrean sau de sfeclă şi lăsaţi-le să se coacă în acielaşi fel ca şi pâinea.
Serviţi plăcintele calde sau reci.
Pofta buna!