Pommes dauphinoises
PrinteazaO reteta de Pommes dauphinoises din: cartofi, morcovi, smantana, lapte integral, usturoi, parmezan, unt, cimbru, sare, nucsoara si piper.
- 8 -10 cartofii medii
- 2 morcovi
- 300ml smântână grasă
- 300ml lapte integral
- 1 căţel de usturoi
- 200g parmezan ras
- 100 – 150g unt
- câteva fire de cimbru
- sare, nucşoară, piper, proaspăt măcinate
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii şi morcovii, tăiaţi cartofii în rondele subţiri, egale ca grosime (3 – 5mm) şi morcovii în fâşii. Puneţi într-o cratiţă morcovii şi cartofii, turnaţi deasupra amestecul obţinut din lapte, smântână, sare, piper şi usturoi pisat cât mai fin.
Puneţi vasul la foc potrivit şi fierbeţi legumele timp de 10 minute, apoi luaţi vasul de pe foc. Ungeţi cu unt o formă termorezistentă, aşezaţi un strat de cartofi, săraţi-i şi piperaţi-i, apoi puneţi deasupra un strat de morcovi şi apoi alt strat de cartofi şi tot aşa până i-aţi pus pe toţi.
Fiecare strat de cartofi se condimentează. Turnaţi deasupra amestecul de lapte cu smântână, în care au fiert legumele, şi deasupra repartizaţi un strat uniform de parmezan, nucşoară şi piper, rase proaspăt. Puneţi vasul în cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 1 oră.
Dacă observaţi că se rumenesc prea tare cartofii, puteţi să-i acoperiţi timp de 10 minute cu folie de copt şi să-i descoperiţi doar în ultimele minute.
Pommes dauphinoises
Pofta buna!