Suc de portocale – Proprietati si beneficii. Sucul de portocale este cunoscut pentru conținutul său bogat în vitamina C și alte substanțe nutritive. Aici sunt câteva beneficii ale consumului de suc de portocale: Vitamina C: Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic care sprijină sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor și […]
Portocalele
PrinteazaZeci de boli se vindecă sau sunt semnificativ ameliorate prin administrarea portocalelor, care sunt adevărate remedii ale sezonului rece. Iată ce trebuie să ştiţi despre ele…
Portocalul este un arbore nu foarte înalt, care atinge 9-10 metri înălţime, cu frunze mereu verzi, ce creşte în zonele cu ierni blânde şi temperaturi pozitive.
După unii cercetători, el ar proveni, alături de lămâi, din enigmatica Indie, unde ar fi fost domesticit cu peste 5000 de ani în urmă.
Alţii consideră că ţara de origine a portocalului ar fi China, unde a fost mai întâi folosit ca plantă medicinală şi aromatică şi abia mai târziu ca aliment.
În Europa occidentală cultura portocalului este de dată relativ recentă, fiind cultivat abia după anul 1600, pe scară mai largă în Spania, în Italia şi în sudul Franţei.
În zilele noastre, portocalul este întâlnit în toate zonele tropicale şi subtropicale, fiind cel mai răspândit pom fructifer de pe planetă.
Producţia anuală de portocale este estimată în prezent la mai bine de trei zeci de milioane de tone anual, adică vreo patru kilograme pentru fiecare locuitor al planetei, însă estimările ţin cont doar de declaraţiile oficiale ale marilor producători, în realitate producţia de portocale fiind mult mai mare.
Portocalele în medicina tradiţională
Toate popoarele mediteraneene folosesc coaja arborelui de portocal preparată sub formă de ceai, pentru tratarea tulburărilor digestive, a diabetului şi a diskineziei biliare.
Totuşi, marii specialişti în preparate medicinale din portocale şi mandarine sunt chinezii, care folosesc soiurile cu fructe amare, mai sălbatice şi necomestibile, un fel de portocale pădureţe, ca să zicem aşa. Şi nu doar fructele au proprietăţi medicinale: din flori se extrage uleiul numit neroli, cu efecte calmante şi sedative, iar din frunze şi din mugurii tineri se extrage un alt ulei, denumit “petit grain”, cu efecte de stimulare endocrină.
Prin distilare, se obţin din coaja portocalelor alte două produse valoroase – uleiul volatil şi apa de portocale, folosită în parfumerie şi pentru prepararea unor mâncăruri şi sucuri dietetice delicioase.
Fructul proaspăt este cunoscut în medicina chineză sub numele de “zhi shi” şi se spune despre el că reglează qi-ul (adică energia vitală a organismului), elimină flatulenţa, tulburările intestinale, stimulează eliminarea toxinelor.
O farmacie într-un fruct
Portocala este alcătuită în proporţie de peste 90% din apă, la care se adaugă zaharurile uşor asimilabile şi o serie de acizi organici (care-i dau gustul acrişor), precum şi o listă impresionantă de vitamine şi de oligoelemente.
Dintre vitamine, le menţionăm pe cele din complexul B, vitamina A şi vitamina C, care nu se găsesc în porporţii foarte mari în portocale, în comparaţie cu anumite legume sau cereale, dar în schimb au o proprietate extrem de importantă: sunt foarte uşor asimilabile de organismul uman.
Şi, ca o curiozitate, merită să mai menţionăm un lucru: în fructele necoapte ale portocalului se găseşte şi o substanţă cu efecte… anticoncepţionale.
Administrarea portocalelor
Fructul ca atare
Se consumă după decojire, însă nu trebuie îndepărtată prea mult din pieliţa albă care înveleşte fructul. Deşi nu este foarte agreabilă la vedere şi la gust, este foarte sănătoasă pentru organism.
Portocalele se pot consuma oricând. Studii recente arată ce ele sunt la fel de digeste şi înainte, şi după masă, şi nu au vreun efect negativ nici consumate între mesele principale de peste zi.
Doza zilnică de portocale pentru a obţine efecte terapeutice este de minimum un kilogram, iar o cură de portocale este bine să dureze 3 săptămâni, cu 7-10 zile de pauză, după care se poate relua.
Sucul proaspăt
Se obţine prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric.
Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult două ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la temperatura camerei, şi cu 18 ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la frigider.
Eficienţa maximă se obţine dacă este administrat pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.
Decoctul de portocală
Pentru obţinerea sa, pot fi folosite doar fructele din agricultura biologică, care nu au tratată coaja cu substanţe conservante, dăunătoare pentru sănătate.
Patru portocale, cu tot cu coajă, se spală foarte bine şi apoi se taie mărunt, punându-se la macerat în jumătate de litru de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Maceratul obţinut se pune deoparte, iar portocalele se pun la fiert în alţi 500 ml de apă, lăsându-se să mijotească la foc mic, vreme de 3-5 minute, după care se lasă la răcit, la temperatura camerei, şi se strecoară.
Din preparatul amărui-acrişor care rezultă din combinarea celor două extracte se beau 2-3 pahare pe parcursul unei zile, în cure de 2-6 săptămâni.
Uleiul de coajă de portocală
Boli ce pot fi prevenite şi vindecate cu ajutorul portocalelor
Litiaza renală (pietrele la rinichi) – un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (oxalaţii şi uraţii), care sunt dizolvaţi de acidul citric şi de alte substanţe conţinute în portocală (este mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul).
Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru – un litru de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
Indigestia – un “truc” foarte la îndemână şi care nu o dată şi-a dovedit eficienţa este consumarea, după masă, în locul desertului, a 1-2 portocale acrişoare, care vor fi un excelent catalizator al digestiei.
Mecanismul prin care se stimulează digestia, prin ingerarea imediat după masă a acestor fructe, nu este deocamdată clarificat, multe teorii (mai ales ale unor curente naturiste) spunând că fructele după masă mai degrabă încurcă digestia.
Ei bine, portocalele nu respectă deloc regulile acestea, şi chiar au efect puternic de stimulare a secreţiilor gastro-intestinale, salvându-i pe cei cu probleme de digestie.
Durerile de cap – se consumă un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrişor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficientă în combaterea migrenelor biliare.
De asemenea, îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a creierului şi acţionează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere.
Precauţii la tratamentul cu portocale
Pentru preparatele în care se recomandă folosirea cojii de portocale este bine să vă asiguraţi că acestea nu au fost tratate chimic în scopul conservării sau pentru colorarea lor.
De regulă, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşietic-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii sau chiar incolore.
Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic şi dacă da, cu ce substanţe, însă deocamdată aceste directive nu sunt puse în practică de către majoritatea comercianţilor din România.
Dacă aveţi dubii asupra “curăţeniei” acestei coji, atunci este mai bine să nu o folosiţi.
Contraindicaţii la tratamentul cu portocale
În cazul reumaticilor, portocalele nu se vor consuma în cantităţi mari, deoarece natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei.
Uleiul volatil de coajă de portocală
Are o foarte intensă acţiune asupra glandelor endocrine, asupra sistemului nervos şi al celui imunitar.
Studii recente arată că limonenul, principalul constituient al acestui ulei volatil, blochează chiar dezvoltarea tumorilor canceroase, fiind o speranţă în tratamentul bolii canceroase, în stadii avansate. Iată câteva utilizări terapeutice verificate ale acestui ulei volatil:
Insomnie – se ingerează 3-6 picături de ulei de portocal, amestecate într-o lingură de miere de tei, cu 30 de minute înainte de culcare.
Nu are neapărat un efect somnifer puternic (uleiul de flori de portocal este mai eficient), dar ne ajută să avem un somn odihnitor, cu vise plăcute, dându-ne o stare de limpezire la trezire.
Stres, hipertensiune – se iau câte cinci picături de ulei de portocal, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Tratamentul durează vreme de 45 de zile şi are efecte reglatoare asupra activităţii sistemului nervos şi cardiovascular.
Răceală şi gripă – se beau zilnic 3-4 pahare de suc proaspăt de portocale în care se pun câte 1-2 picături de ulei volatil de portocal.
Studii făcute în 1995 arată că simpla inspirare a aromei de portocale măreşte imunitatea, diminuează durerea de cap şi senzaţia de vertij. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de portocal amplifică imunitatea şi scurtează timpul de vindecare al virozelor.
Depresie – se iau, de 4 ori pe zi, câte 3 picături de ulei de portocal, într-o linguriţă de miere. Este un preparat care stimulează blând sistemul nervos central, inducând o stare de vioiciune, de tonus emoţional şi mental.
Articol preluat de aici.
Portocalele
Savurati!