Prajitura cu afine si lamaie
PrinteazaO reteta de prajitura cu afine si lamaie din: coaja de lamaie, zahar pudra, zahar vanilinat, sare, unt, faina, galbenusuri, amidon, baton de vanilie, suc de lamaie, vin alb, afine, frunze de menta si zahar candel.
- coaja rasa de la o lamaie
- 170 g zahar pudra
- 1 pachetel zahar vanilinat
- sare
- 200 g unt
- 180 g faina
- 4 galbenusuri
- 20 g amidon
- 1 baton de vanilie
- 100 ml suc de lamaie
- 50 ml vin alb
- 300 g afine
- 8 frunze de menta
- 20 g zahar candel
Mod de preparare:
Frământaţi coaja de lămâie cu 40 g zahăr pudră, zahărul vanilinat, 1 praf de sare, 120 g unt şi făina. Inveliţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l cca. 2 ore la rece. Intindeţi aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi formaţi un dreptunghi de cca. 38 x 15 cm, aşezaţi-l în tavă şi înţepaţi-l cu furculiţa.
Lăsaţi-l cca. 15 minute la rece. Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Pentru ca aluatul să nu se onduleze, puneţi peste el o hârtie pentru copt şi câteva boabe uscate de fasole sau mazăre.
Daţi aluatul la cuptor şi coaceţi-l cca. 20 de minute, îndepărtaţi hârtia şi boabele şi coaceţi aluatul alte 8-10 minute, apoi lăsaţi-l să se răcească.
Amestecaţi gălbenuşurile, 2 linguri de apă şi amidonul. Tăiaţi batonul de vanilie în jumătate şi fierbeţi-l cu sucul de lămâie, vinul şi 130 g zahăr pudră. Incorporaţi acest sirop în amestecul cu gălbenuşuri, daţi-l printr-o strecurătoare şi fierbeţi-l cca. 1 minut.
Incorporaţi aici restul de unt şi amestecaţi cu telul. La final, lasati crema sa se raceasca si intindeti-o peste aluat.
Presarati afinele si dati prajitura circa 1 ora la rece. Curăţaţi menta şi amestecaţi-o cu zahărul candel la blender. Inainte de zahărul cu menta peste prăjitură.
Prajitura cu afine si lamaie
Pofta buna!