Prăjitură cu afine şi scorţişoară în crustă
PrinteazaO reteta de prajitura cu afine si scortisoara in crusta din: prune, iaurt, zahar tos, oua, esenta de vanilie, faina, scortisoara, zahar brun, praf de copt si afine.
- 500 g prune, fara samburi
- 150 g iaurt degresat
- 225 g zahar tos marunt
- 2 oua intregi plus 2 albusuri
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 350 g faina alba simpla
- 1 lingurita scortisoara macinata
- un varf de cutit de nucsoara macinata
- 1 lingura zahar brun
- 1 1/2 lingurite praf de copt
- 250 g afine, decongelate daca au fost congelate
ornare:
- afine proaspete
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă pătrată cu latura de 22 cm, cu hârtie pentru copt. Se face un piure din prune, folosind un blender sau un mixer; adăugând I lingură de apă fierbinte pentru a-l înmuia. Se pune piureul într-un castron mare. Se adaugă iaurtul, zahărul tos, ouăle întregi, albuşurile şi esenţa de vanilie şi se amestecă până se omogenizează.
Intr-un vas separat, se cerne făina cu scorţişoara şi nucşoara. Pentru toppingul crocant, se transferă 75 g din făină în alt vas şi se amestecă cu untul, iar apoi se adaugă zahărul brun şi se pune deoparte. Se cerne praful de copt peste amestecul de făină rămas. Apoi se încorporează în piureul de prune cu iaurt, amestecându-se cu un mixer la viteză mică sau cu o lingură de lemn.
Se pune amestecul în tava de prăjitură, se acoperă cu afinele, apoi se întinde toppingul în mod egal pe toată suprafaţa. Se coace 50-60 de minute, până când prăjitura s-a rumenit şi s-a întărit.
Se lasă prăjitura să se răcească în tava pusă pe un grătar de sârmă. Se serveşte călduţă sau la temperatura camerei, ornată cu afine. Variantă: în loc de afine, se pot folosi orice alte fructe moi cum ar fi zmeura.
Prăjitură cu afine şi scorţişoară în crustă
Pofta buna!