Prăjitură cu cafea si esenta de rom
PrinteazaPrăjitură cu cafea si esenta de rom
Ingrediente:
- 6 gălbenuşuri
- 10 linguri ulei
- 250ml lapte
- 500g făină
- 200g nucă măcinată
- 3 linguri cafea
- 300g zahăr
- 1 linguriţă rasă praf de copt
- 1 linguriţă esenţă de rom
- 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie
- 1 lingură unt topit
- un vârf de cuţit sare
Mod de preparare:
Prăjitură cu cafea si esenta de rom: Se pun într-un vas gălbenuşuril e împreună cu zahărul, esenţa de rom şi sarea, apoi, folosind o lingură de lemn, se freacă bine, până când se obţine o cremă spumoasă.
Se adaugă, alternativ, făina şi laptele, amestecând încontinuu compoziţia. Tot amestecând, se pune apoi uleiul, turnându-1 puţin câte puţin.
In final, se pune şi praful de copt, stins cu puţin oţet sau zeamă de lămâie. Se omogenizează bine compoziţiaşi se pune deoparte o cană din aceasta.
Se unge cu unt o formă rotundă şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă în ea, uniform, compoziţia. Se pune în compoziţia păstrată în cană, cafeaua, sc amestecă bine şi se toarnă peste compoziţia din tavă.
Se presară apoi pe deasupra nuca, după care se pune tava în cuptorul încins şi se coace prăjitura, la foc potrivit, circa 40-45 de minute.
Când prăjitura este frumos rumenită, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se scoate din formă, se pune pe un platou sau pe o tavă, după care se poate tăia.
Intr-o altă variantă a prăjiturii, aceasta se poate însiropa cu un sirop făcut din 4-5 linguri miere diluată în 300ml cafea concentrată.
Pofta buna!