Prajitura cu caise, stafide si migdale
PrinteazaPrajitura cu caise, stafide si migdale din: migdale, drojdie, zahăr, lapte, oua, sare, unt, frisaca, stafide, rom, griş, mac, zahăr vanilat, amidon, coajă de lămâie, caise, gem de caise.
Ingrediente:
- 50 g migdale măcinate
- 1/2 cub drojdie
- 50 g zahăr
- 4 linguri lapte călduţ
- 1 ou
- sare
- 100 g unt
- 3 linguri frişcă
Ingrediente pentru umplutură:
- 100 g stafide
- 3 linguri rom
- 500 ml lapte
- 40 g unt
- 40 g griş
- 250 g mac măcinat
- 125 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 ouă
- 1 lingură amidon
- 1 lingură coajă de lămâie
- 1 albuş
- sare
- 10 caise decojite şi tăiate jumătăţi
- 3 linguri gem de caise
Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron făina cu migdalele. Se face o gropiţă la mijloc şi se sparge înăuntru cubul de drojdie; se adaugă lapte, un praf de zahăr şi se amestecă împreună cu puţină făină de pe margini.
Se lasă să crească 20 min. Se adaugă restul de ingrediente pentru aluat şi se frământă; se lasă aluatul să crească 40 min.
Se înmoaie stafidele în rom. Se dă în fiert laptele cu unt; se adaugă griş şi se lasă să dea câteva clocote, amestecând.
Se adaugă macul, zahărul tos şi zahărul vanilat. Se lasă să se răcorească.
Se separă ouăle. Se amestecă gălbenuşurile cu amidon şi se înglobează în compoziţia de mac, cu coaja de lămâie şi stafidele.
Se bat 3 albuşuri cu un praf de sare şi se încorporează. Se încinge cuptorul la 180 °C.
Se întinde o foaie de aluat şi se aşază într-o tavă unsă; se lasă să crească 15 min.
Se acoperă cu compoziţia de mac şi se încrustează caisele; se coace prăjitura în cuptorul pregătit, timp de cca 40 min.
Se scoate şi se unge imediat cu gem.
Prajitura cu caise, stafide si migdale
Pofta buna!