Prajitura cu crema fondant
PrinteazaPrajitura cu crema fondant din: oua, zahar, amidon, faina, sare, smantana, lapte, faina, cafea solubila, zahar vanilinat, smantana, ciocolata rasa.
pentru blat:
- 4 oua
- 100 g zahar
- 100 g amidon
- 80 g faina
- un praf sare
pentru crema:
- 5 oua
- 180 g zahar
- 500 ml lapte
- 50 ml smantana
- 50 g faina
- 20 g cafea solubila
- 15 g zahar vanilinat
pentru sosul caramel:
- 3 linguri cu varf zahar
- o lingura apa
- 20 g unt
- 3 linguri lapte
- o lingura smantana groasa
pentru servit:
- ciocolata rasa
Mod de preparare:
Pentru blat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul până ce se obţine un amestec spumos.
Se adaugă făina cernută cu amidonul şi se amestecă. Se bat albuşurile cu un praf de sare şi se adaugă cu grijă în amestecul cu făină.
Se amestecă de jos în sus şi se toarnă în tava mare a cuptorului tapetată cu hârtie
. Se coace 15 minute şi apoi se lasă pe un grătar să se răcească.
Pentru cremă, se mixează gălbenuşurile, zahărul, laptele, smântână şi făina.
După amestecarea acestora, se toarnă cafeaua solubilă şi zahărul vanilinat. Se amestecă 2-3 minute.
Se pune compoziţia obţinută într-o crăticioară, se adaugă untul şi se fierbe până ce se obţine o cremă groasă. Se lasă la răcit.
Blatul se taie în patru benzi late care se aşază alternativ cu cremă între ele. Se dau la rece de pe o zi pe alta.
Pentru sos, se topeşte zahărul, se pune untul şi se toarnă apa.
Se trage cratiţa de pe foc, se pune laptele şi smântână şi se amestecă.
La servire, se toarnă un pic de sos caramel deasupra prăjiturii şi se aduce la masă cu aşchii de ciocolată rece, trecută prin râzătoare.
Prajitura cu crema fondant
Pofta buna!