Prăjitura cu afine şi jeleu verde mentolat
PrinteazaPrăjitura cu afine si jeleu verde mentolat: biscuiti din cereale, unt, lapte, iaurt, amidon alimentar, sirop de agave, gelatina, afine, zahar, apa, zeama de lamaie, menta, ceai verde.
- 200 g biscuiţi din cereale
- 90 g unt light
- 50 ml lapte dulce
Ingrediente umplutura:
- 600 ml iaurt gras
- 1 lingură amidon alimentar
- 4-5 linguri sirop de agave sau de arţar
- 1 toaie gelatină
Ingrediente topping:
- 300 g afine (de pădure sau de cultura)
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri apă
- 1 lingură zeamă de lămâie
Ingrediente jeleu verde mentolat:
- 1 legătură frunze verzi de mentă
- 2 linguri ceai verde
- 150 g zahăr
- 2 linguri gelatină pudră (poate fi colorată în verde)
Mod de preparare:
Zdrobeşti biscuiţii în bucăţi foarte mici, adaugi peste ei untul înmuiat, amesteci până obţii o compoziţie vârtoasă. Torni câte puţin lapte dulce până când compoziţia devine un aluat maleabil.
Aşezi acest aluat într-o formă dreptunghiulară (sau rotundă, după preferinţă), apăsând bine pentru a acoperi toată suprafaţa formei. Introduci forma în cuptorul bine încins, circa 5 minute, la foc iute.
Scoţi apoi tava şi o laşi să se răcească. Pentru umplutură, amesteci iaurtul cu siropul de agave (sau arţar) şi amidonul alimentar. Adaugi apoi gelatina hidratată separat, încălzită puţin şi strecurată. Amesteci bine, apoi torni compoziţia peste blatul din formă şi aşezi prăjitura în frigider pentru circa 2 ore.
Intre timp, speli afinele, le scurgi în strecurătoare, le amesteci cu zahărul, adaugi 2 linguri de apă şi o lingură zeamă de lămâie. Fierbi afinele la foc iute, până scad bine, fără să amesteci, pentru a păstra fructele întregi.
Este suficient să mişti vasul în care sunt fierte. Le dai deoparte de pe foc şi Je laşi să se răcească. Pentru jeleul verde mentolat, acoperi pudra de gelatină cu apă rece şi o laşi să se hidrateze. Când gelatina s-a umflat, o încălzeşti puţin la foc mic, până se lichefiază, apoi o strecori.
Separat, infuzezi frunzele de ceai verde în 500 ml apă clocotită, timp de 5 minute, strecori infuzia, adaugi frunzele de mentă şi zahărul, laşi încă 5 minute să se infuzeze, apoi strecori din nou. Amesteci această infuzie cu gelatina, amesteci bine şi laşi jeleul la frigider să se închege putin.
Când afinele s-au răcit aproape de tot, le amesteci uşor cu jeleul verde şi le aşezi cu grijă peste crema de iaurt. Nivelezi cu spatula suprafaţa prăjiturii, decorezi cu câteva boabe de afine proaspete, apoi introduci prăjitura la frigider, încă 2-3 ore până, se întăreşte bine jeleul verde, când o poţi porţiona şi o serveşti.
Prăjitura cu afine şi jeleu verde mentolat
Pofta buna!