Prajitura cu banane si ciocolata
PrinteazaPrajitura cu banane si ciocolata din: banane, ciocolata, faina, apa minerala, ulei, praf de copt, gem de prune, zahar, otet sau zeama de lamaie.
Blat:
- 5 banane (550 g fără coajă)
- 300 g ciocolată amăruie
- 280 g făină
- 75 ml apă minerală
- 2 linguri ulei
- 1 linguriţă rasă praf de copt (opţional)a
Umplutură (opţional):
- 250 g gem de prune
Glazură:
- 100 g ciocolată amăruie
- 3 linguri ulei
Decor:
- 60 g zahăr tos
- 1 linguriţă oţet / zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul. Topim ciocolata în bain mărie. Cu ajutorul unui mixer pasăm bananele. Punem peste banane ciocolată topită şi mixăm bine.
Se adaugă apa minerală şi uleiul şi mixăm iar. Punem apoi făina cernută amestecată cu praful de copt şi mixăm bine, să nu se formeze cocoloaşe.
Punem compoziţia într-o forma tapetată cu hârtie de copt (24 cm) şi introducem în cuptor pentru 30 de minute, sau până când nu se mai lipeşte de scobitoare când o înţepăm. După ce s-a copt, scoatem prăjitura la răcit. O tăiem în două, punem gemul între straturi şi deasupra glazura.
Glazura o preparăm punând ciocolata la topit la bain mărie. Se adaugă uleiul şi omogenizăm bine. Pentru decor punem zahărul împreună cu oţetul într-o cratiţă la caramelizat. Lăsăm la foc mic fără să amestecăm până când se topeşte complet. Oprim focul şi amestecăm în cratiţă. într-un vas larg punem o hârtie de copt.
Luăm o furculiţă, o băgăm în caramel şi o fluturăm deasupra vasului cu hârtie de copt
Repetăm procesul până când terminăm zahărul caramelizat. Rulam firişoarele obţinute şi decorăm prăjitura cu ele.
Pofta buna!