Prajitura cu coaja de lamaie glasata
PrinteazaPrajitura cu coaja de lamaie glasata din: blat de tort, unt, zahar fin, amidon, crema de branza, oua, coaja de lamaie, pastaie de vanilie, smantana, lamaie si zahar fin.
Ingrediente:
- 1 blat de tort, gata făcut
- unt pentru ungerea formei
- 225g de zahăr fin
- 3 linguri de amidon
- 750g cremă de brânză cu conţinut scăzut de grăsime
- 2 ouă bătute uşor
- coaja rasă de la 3 lămâi
- 1 păstaie de vanilie, cu seminţele scoase
- 300ml de smântână
pentru coaja de lamaie glasata:
- 1 lămâie
- 100g zahăr fin
Mod de preparare:
Pentru coaja de lămâie glasată, se taie fâşii lungi de coajă de lămâie, care apoi se taie julienne (beţişoare). Se pun într-o cratiţă şi se acoperă cu 100ml de apă rece.
Se adaugă zahărul şi se aduce la punctul de fierbere treptat, amestecând până când se dizolvă zahărul. Se fierbe la foc mic timp de 30 de minute. Se lasă la răcit.
Se încălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 4. Se unge uşor cu unt o formă de tort cu diametrul de 25cm. Se taie blatul în aşa fel încât să se aşeze lejer pe fundul formei.
Se amestecă zahărul şi amidonul într-un vas mare.
Se adaugă crema de brânză şi se bate bine până se obţine un amestec cremos. Se adaugă ouăle, coaja de lămâie, vanilia şi smântâna şi se bat până se omogenizează. Se toarnă amestecul deasupra blatului.
Se înveleşte treimea de jos a formei cu folie de plastic sau de aluminiu pentru a preveni orice scurgeri şi se aşază pe o tavă.
Se toarnă suficientă apă caldă încât să acopere doar fundul tăvii. Se coace în cuptor timp de 50-55 de minute până când prăjitura este abia întărită şi aurie pe deasupra. Se mai adaugă apă în tavă la jumătatea timpului, daca este nevoie.
Se scoate prăjitura din cuptor şi, fie se răceşte la temperatura camerei pentru a obţine o textură moale şi cremoasă, fie se pune la rece timp de câteva ore sau peste noapte pentru a obţine o textură densă şi tare.
Coaja de lămâie glasată se întinde pe deasupra cu lingura, înainte de servire.
Prajitura cu coaja de lamaie glasata
Pofta buna!
Prajitura cu coaja de lamaie glasata e un deliciu 🙂