Prajitura cu crema si bezea de lamaie
PrinteazaPrajitura cu crema si bezea de lamaie din: faina, unt, galbenus, zahar, sare, oua, amidon, smantana, suc de lamaie, fructe.
Pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 1 gălbenuş
- 1 pachet zahăr vanilinat
- 1 praf de sare
Pentru cremă:
- 6 gălbenuşuri
- 3 albuşuri
- 3 linguri de smântână groasă şi grasă
- 1 lingură amidon
- 50 g zahăr pudră
- 50 ml suc de lămâie
Pentru bezea:
- 3 albuşuri
- 150 g zahăr pudră
- 50 g suc de lămâie
- coaja rasă de lămâie
Pentru ornat:
- fructe confiate (stafide, curmale, caise, smochine, ananas, ghimbir)
- unt pentru tavă
Mod de preparare:
Pentru aluat, se frământă toate ingredientele până se leagă. Eventual se adaugă 1-2 linguri de apă rece. Aluatul se înveleşte în folie şi se ţine la frigider minimum o oră.
Se unge cu unt o tavă, apoi se tapetează cu un strat gros de 1 cm de fructe confiate. Fructele se acoperă cu aluatul întins, fără a îmbrăca marginile.
Se dă la cuptor cca zece minute la foc potrivit sau până ce blatul este pe jumătate copt.
Crema se prepară fierbând toate ingredientele la bain-marie, amestecând continuu, până se îngroaşă. Se toarnă peste blatul scos din cuptor şi se coace zece minute.
Pentru bezea, se bat spumă albuşurile şi se adaugă treptat zahărul. Se încorporează sucul şi coaja rasă de lămâie. Spuma de albuşuri se repartizează peste cremă şi prăjitura se dă din nou la cuptor, timp de 20-25 de minute, la foc mic.
După ce se răceşte complet, se taie şi se serveşte ca atare.
Pofta buna!