Prajitura cu dulceata si alune
PrinteazaPrajitura cu dulceata si alune din: unt, zahar, lamaie, oua, faina, amidon, praf de copt, lapte, alune, dulceata.
Pentru blat:
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 1 lămâie
- 3 pliculeţe zahăr vanilat
- 3 ouă
- 2 albuşuri
- 125 g făină
- 125 g amidon
- 1 praf de copt
Pentru cremă:
- 300 g unt
- 500 ml lapte
- 100 g zahăr
- 50 g amidon
- 2 gălbenuşuri
- 3 pliculeţe zahăr vanilat
- esenţă de vanilie, după gust
- 75 g alune coapte, măcinate
- dulceaţă, după gust
Mod de preparare:
Pentru blat, freci untul spumă cu zahărul. Tomi zeama de lămâie şi presari zahărul vanilat.
Amesteci şi încorporezi ouăle, unul câte unul, apoi adaugi făina amestecată, în prealabil, cu amidonul şi praful de copt, omogenizezi şi pui albuşurile spumă. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată şi dai la cuptorul încins aproximativ o oră.
Il ţii la rece şi tai blatul în trei felii.
Pentru cremă, dizolvi amidonul în 100 ml de lapte, iar restul îl pui la fiert cu zahărul şi-l amesteci până când se topeşte. Incorporezi amidonul şi fierbi până când se îngroaşă.
Adaugi gălbenuşurile, unul câte unul, zahărul vanilat, esenţa de vanilie şi dai la răcit. Baţi untul, apoi îl omogenizezi în cremă, lingură cu lingură.
Aşezi prima felie de blat pe un platou, o ungi cu dulceaţă şi cu o parte din cremă, pui cea de-a doua felie, procedezi la fel şi adaugi ultima felie de blat.
Amesteci crema rămasă cu jumătate din alunele măcinate şi o întinzi deasupra prăjiturii, presari restul de alune şi aşezi fructe din dulceaţă.
Pofta buna!