Prajitura cu foi de zahar ars si ciocolata
PrinteazaPrajitura cu foi de zahar ars si ciocolata din: oua, zahar, ulei, lapte, bicarbonat de sodiu, faina, unt, ciocolată albă, amidon, păstaie de vanilie, gem de prune cu nuci, frişcă lichidă, ciocolată neagră.
Ingrediente:
- 2 gălbenuşuri
- 300 g zahăr
- 180 ml ulei
- 180 ml lapte
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- făină cât cuprinde
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 180 g zahăr
- 200 g unt
- 100 g ciocolată albă
- 3-4 linguri amidon
- 1 păstaie de vanilie
Pentru crema cu gem:
- 500 g gem de prune cu nuci
- 150 ml frişcă lichidă
- 100 g ciocolată neagră
Pentru decor:
- 100 g ciocolată neagră
- 100 ml frişcă lichidă
Mod de preparare:
Mixezi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, apoi cu uleiul. Caramelizezi zahărul rămas şi îl stingi cu 180 ml lapte. Stingi focul şi adaugi bicarbonatul. După ce laptele s-a mai răcit, încorporezi gălbenuşurile şi, treptat, făină cât cuprinde, pentru un aluat potrivit de tare, pe care îl frămânţi până nu se mai lipeşte de mâini.
Impărţi aluatul în 3. Pe dosul tăvii de 20×35 cm, uns cu unt şi tapetat cu făină coci pe rând 3 foi, la foc mediu, câte 1/4 oră.
Pentru crema de vanilie, fierbi 300 ml lapte cu zahărul şi păstaia de vanilie despicată. Adaugi amidonul dizolvat în restul de lapte rece şi amesteci energic, ca să nu se formeze cocoloaşe.
Stingi focul şi adaugi ciocolata, omogenizând. Freci spumă untul şi încorporezi crema lingură cu lingură. Păstrezi crema în frigider pentru 2 ore.
Pentru crema cu gem, topeşti ciocolata la bain- marie împreună cu frişca. Reci, le mixezi şi le amesteci cu gemul. Păstrezi crema în frigider 2 ore. Ungi o foaie cu crema de gem, pui a doua foaie, o ungi cu crema de vanilie şi acoperi cu foaie, presând uşor.
Poţi să decorezi prăjitura cu frişcă şi cu fire de zahăr caramelizat. Tai prăjitura după ce ai răcit-o 4-5 ore.
Prajitura cu foi de zahar ars si ciocolata
Pofta buna!