Prajitura cu gem, branza si nuci
PrinteazaPrajitura cu gem, branza si nuci din: oua, margarina, zahar, lamaie, faina, praf de copt, gem de gutui, branza, esenta de vanilie, nuca.
Pentru blat:
- 6 gălbenuşuri
- 250 g margarină
- 150 g zahăr pudră
- 1 lămâie
- 200 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- câte 1 lingură margarină şi făină pentru tavă
Pentru umplutură:
- 250 g gem de gutui
- 300 g brânză dulce
- 50 g zahăr
- 1 fiolă esenţă de vanilie
Pentru ornat:
- 6 albuşuri
- 250 g nucă măcinată
- 50 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
Mod de preparare:
Freci spumă margarina moale, aflată la temperatura camerei, împreună cu zahărul, până când se dizolvă cristalele de zahăr.
Adaugi treptat gălbenuşurile, zeama şi coaja de lămâie, apoi încorporezi făina cernută împreună cu praful de copt şi omogenizezi perfect.
Torni aluatul într-o tavă cu dimensiunile de aproximativ 25×35 cm, în prealabil unsă şi tapetată cu făină. Coci blatul pe jumătate, timp de 20 de minute, în cuptorul preîncălzit, la foc mediu.
Intre timp, baţi albuşurile spumă tare cu zahărul şi zahărul vanilinat. In spuma de albuşuri obţinută, încorporezi nuca măcinată, amestecând uşor, de jos în sus.
Mixezi brânza dulce împreună cu zahărul şi esenţa de vanilie. Pentru un gust mai special, poţi să prăjeşti puţin nucile în cuptor, iar după ce s-au răcit, să le macini fin.
Scoţi tava şi ungi repede blatul cu gemul de gutui. Peste gem pui brânza şi acoperi cu spuma de albuşuri.
Continui coacerea la foc mic, pentru încă 30 de minute, până când bezeaua capătă o crustă frumoasă.
Tai prăjitura în dreptunghiuri, după ce s-a răcit complet în tavă, folosind un cuţit pe care l-ai încălzit în apă fierbinte.
Prajitura cu gem, branza si nuci
Pofta buna!