Prajitură cu gutui si migdale
PrinteazaPrajitură cu gutui si migdale
Ingrediente:
Pentru gutui:
- 500 ml vin alb
- 100 g zahăr
- 2 fructe stea
- 1/2 lămâie
- 5 gutui ( circa 275 g)
Pentru aluat
- 250 g unt moale
- 200 g zahăr
- 1 vârf de cuţit de sare
- 5 ouă
- 250 g făină
- 50 g amidon
- 2 linguriţe praf de copt
- 50 g migdale măcinate
- 4 linguri lapte
Pentru bezea:
- 150 g zahăr
- 3 albuşuri
- 1/2 linguriţă suc de lămâie
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 linguriţă fruct stea măcinat
- 50 g jeleu de gutui
Mod de preparare:
Fierbeţi fructele stea, vinul, 300 ml apă şi zahărul. Tăiaţi lămâia rondele subţiri. Curăţaţi gutuile, tăiaţi-le în patru, îndepărtaţi-le seminţele şi tăiaţi-le felioare. Fierbeţi-le împreună cu rondelele de lămâie, în suc, 30-35 de minute.
Incingeţi cuptorul la 180°C. Pentru aluat, amestecaţi untul, zahărul şi sarea până devine un amestec cremos. Incorporaţi ouăle, treptat, încorporaţi pe rând, făina, amidonul, praful de copt, migdalele şi laptele. Intindeţi aluatul într-o tavă unsă, în prealabil, cu grăsime, aşezaţi gutuile şi coaceţi prăjitura circa 25 de minute.
Pentru bezea, fierbeţi zahărul cu 50 ml apă circa1 minut, până obţineţi un sirop. Bateţi spumă albuşurile, sucul de lămâie şi sarea, apoi turnaţi încet siropul fierbinte. Bateţi în continuare până obţineţi o spumă cremoasă şi închegată.
Bateţi spuma într-o baie de apă rece şi aromaţi cu fructul stea măcinat. Puneţi bezeaua într-un dispozitiv pentru şpriţat şi şpriţaţi-o peste gutui. Coaceţi prăjitura alte 20-25 de minute, lăsaţi-o să se răcească şi, cât încă este caldă, ungeţi-o cu jeleul de gutui.
Prăjitură cu gutui
Pofta buna!