Prajitura cu mere in jeleu
PrinteazaPrajitura cu mere in jeleu din: faina, ulei, sare, oua, zahar, mere, apa, gelatina, unt, jeleu.
Pentru blat:
- 5 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 1 praf de sare
- 5 oua
- 5 linguri zahar
Pentru umplutură:
- 5 mere mari, galbene
- 1 1/2 cană zahăr
- 300 ml apă
- 1 plic (10 g) gelatină
Pentru decor:
- 3 mere rosii
- 50 g unt
- 2 plicuri jeleu rosu pentru tort
- 200 ml suc proaspăt de mere
Mod de preparare:
Pentru blat, mixezi albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, până se întăresc. Freci gălbenuşurile cu uleiul, apoi le torni în spuma de albuşuri. Omogenizezi amestecul, apoi încorporezi treptat făina, amestecând uşor, de jos în sus.
Torni compoziţia într-o tavă de 30×40 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coci blatul la foc mediu, circa 20 de minute. Desprinzi hârtia de blat, iar după ce s-a răcit, îl tai în două bucăţi egale.
Decojeşti merele galbene, le tai cubuleţe şi le fierbi la foc mic, cu zahărul şi apa, circa 20 de minute. Scurgi 200 ml sirop de compot, păstrându-1 pentru jeleu.
Speli merele roşii, le cureţi de seminţe şi cotoare şi le tai în felii pe care le căleşti în untul încins, pentru câteva secunde. Le scoţi pe o farfurie, să se răcească.
Pui un blat în tavă şi repartizezi pe el merele cubuleţe şi sucul rămas de la fierbere, în care ai adăugat gelatina hidratată în 100 ml apă rece şi topită la bain-marie. Acoperi cu al doilea blat şi aranjezi deasupra feliile de măr roşu. Prepari jeleul roşu conform instrucţiunilor de pe plic, folosind siropul păstrat. Torni cu lingura, cât mai uniform, jeleul roşu. Păstrezi prăjitura la rece pentru cel puţin 3 ore, de preferat de seara până dimineaţa.
Prajitura cu mere in jeleu
Pofta buna!