Prajitura cu mere si gem
Printeaza
- 500 g mere
- 250 g unt
- 4 ouă
- 300 g zahăr
- 200 ml lapte dulce
- 400 g făină
- praf de copt
- zahăr vanilinat
- un borcan cu gem de căpşuni
- o linguriţă de pudră de scorţişoară
- esenţă de migdale
- un plic de jeleu
- două linguri de zahăr brun
- frişca
Mod de preparare:
Merele se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-o cratiţă, se adaugă pudra de scorţişoară, zahărul brun şi se amestecă. Se ţin pe foc până când merele s-au înmuiat şi s-a dizolvat zahărul. Se lasă la răcit într-o strecurătoare.,
Untul se pune într-un vas mai mare, împreună cu zahărul tos, două plicu leţe cu zahăr vanilinat şi ouăle. Se mixează, se adaugă merele, laptele şi esenţa de migdale după gust. Se toarnă totul peste făina amestecată cu praful de copt şi se omogenizează până când rezultă un aluat curgător, dar nu foarte lichid.
Se unge cu unt o tavă pătrată şi se presară făină. Se toarnă aluatul şi se nivelează. Se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu, se lasă să se răcească şi se taie în jumătate.
Se unge o foaie cu gemul de capsuni, se aseaza cealalta foaie si se aseaza din nou in tava. Se toarna deasupra jeleul preparat din timp si racit si se introduce la rece pana cand se intareste jeleul. Jeleul se poate înlocui cu frişcă.
Poftă bună!