Prajitura cu miez de nuca si gem
PrinteazaPrajitura cu miez de nuca si gem din: lapte, drojdie, ulei, margarina, faina, oua, zahar, gem, nuci.
Pentru aluat:
- 625 ml lapte
- o linguriţă drojdie uscată
- 40 ml ulei
- 50 g margarină
- 950 g făină
- un ou + un gălbenuş
- 150 g zahăr
- 1/2 linguriţă sare
Pentru umplutură:
- un borcan de gem
- 100 g nuci fin măcinate
Mod de preparare:
Pentru aluat, drojdia cu o linguriţă de zahăr şi 100 ml de lapte călduţ se amestecă şi se lasă deoparte. Restul laptelui se încălzeşte pe foc cu restul de zahăr, până la topirea acestuia.
Făina se pune într-un vas, se face un gol la mijloc şi se toarnă drojdia. Se adaugă uleiul, oul, margarina topită, sarea, se amestecă şi apoi se toarnă laptele călduţ cu zahărul.
Se amestecă bine şi, când a devenit un aluat omogen, se adună într-o bilă şi se lasă la crescut o oră.
Pe masa presărată cu făină se lucrează aluatul pentru a-i scoate aerul. Se împarte în două şi se întind două foi. Pe fiecare foaie se aşază gem, se presară nuci, se rulează şi se aşază în tava de copt unsă.
Se ung rulourile cu gălbenuş şi se coc 40 de minute.
Pofta buna!