Prajitura cu nuci si caramel
PrinteazaO reteta de prajitura cu nuci si caramel din: oua, zahar, faina, cacao, praf de copt, nuci, unt, zahar, galbenusuri, faina, lapte, unt si ciocolata neagra de menaj.
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 2 linguri cacao
- 1 linguriţă praf de copt
- 250 g nuci zdrobite
- 150g unt sau margarină
- 200 g zahăr pentru caramelizat
crema:
- 4 gălbenuşuri
- 100 g zahăr
- 1 liguriţă zahăr vanilat
- 2 linguri făină sau amidon
- 200ml lapte
- 200 g unt
ornare:
- 200 g ciocolata neagra de menaj
Mod de preparare:
Pentru blat, bateţi albuşurile spumă, adăugând treptat zahărul. Când spuma se ţine bine de tel, adăugaţi gălbenuşurile bătute, făina, cacaoa şi praful de copt, amestecate şi cernute printr-o sită fină.
Amestecaţi ingredientele prin răsturnare. Ungeţi o tavă cu un strat gros de unt sau margarină şi presăraţi deasupra un strat gros de nuci zdrobite sau tăiate.
Peste stratul de nuci turnaţi amestecul pentru blat, nivelaţi-l şi coaceţi-l la foc potrivit. Lăsaţi-l apoi la răcit şi răsturnaţi-l pe o tavă, în aşa fel încât deasupra să fie stratul de nuci. Caramelizaţi zahărul fără a-l lăsa să se închidă prea mult la culoare, pentru că devine amar.
Turnaţi caramelul cald peste stratul de nuci şi întindeţi-l uniform cât este cald. Lăsaţi blatul la răcit.
Pentru cremă, bateţi gălbenuşurile, adăugaţi zahărul, zahărul vanilat, laptele şi făina. Fierbeţi amestecul la bain-marie, după ce l-aţi omogenizat.
Când crema s-a îngroşat suficient, lăsaţi-o la răcit şi amestecaţi-o cu untul din care aţi scos zerul prin frecarea cu o lingură de lemn sau frământarea cu mâna.
Puneţi crema obţinută într-un strat uniform deasupra prăjiturii, peste zahărul caramelizat şi puneţi prăjitura la rece pentru câteva ore.
Topiţi ciocolata şi turnaţi-o peste prăjitură, nivelaţi stratul de ciocolată şi, puneţi din nou prăjitura la rece înainte de a o tăia.
Prajitura cu nuci si caramel
Pofta buna!
Incoming search terms:
- prajitura cu nuca si caramel