Prajitura cu nuci si piure de castane
PrinteazaPrajitura cu nuci si piure de castane din: oua, faina, zahar, ulei, sare, frisca, piure de castane, gelatina, miere, apa, nuca.
Pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 200 ml frişcă lichidă
- 200 g piure de castane
- 1 plic (10 g) gelatină
Pentru sirop:
- 3 linguri miere
- 200 ml apă
Pentru crusta de nuci:
- 1 cană zahăr
- 1 lingură apă
- 400 g miez de nucă mărunţit
- 1 ou
Pentru decor:
- 1 mână de miez de nucă
- 5- 6 linguri de frişcă bătută cu piure de castane
Mod de preparare:
Pentru blat, mixezi albuşurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până se întăreşte spuma. Freci gălbenuşurile cu uleiul. In spuma de albuşuri, încorporezi treptat gălbenuşurile şi făina. Torni compoziţia în forma de tort de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coci blatul la foc mediu, 20 de minute. îl scoţi din formă, iar după ce se răceşte, îl tai în două foi.
Pentru umplutură, hidratezi gelatina în 100 ml apă rece, iar după 10 minute o topeşti la bain-marie. Mixezi frişca până se întăreşte, apoi adaugi piureul de castane, gelatina călduţă şi omogenizezi.
Pui în formă primul blat, îl însiropezi lejer, cu sirop preparat din miere cu apă, apoi crema cu piure de castane şi acoperi al doilea blat, pe care îl însiropezi.
Caramelizezi zahărul cu o lingură de apă; când capătă o nuanţă maro deschis, pui miezul de nucă, amesteci şi iei vasul de pe foc. Imediat adaugi oul bătut, amesteci repede şi întinzi compoziţia pe toată suprafaţa prăjiturii, cât este fierbinte.
Păstrezi prăjitura la rece 2-3 ore, apoi o decorezi cu frişcă, piure de castane şi miez de nucă. O porţionezi a doua zi.
Prajitura cu nuci si piure de castane
Pofta buna!