Prajitura de sezon, cu mere

Printeaza

Prajitura de sezon, cu mere din: mere, zahar, margarina, praf de copt, otet, apa, faina.

Ingrediente:Prajitura de sezon, cu mere

Pentru umplutură:

  • 3 kg mere creţeşti (cam 30 bucăţi)
  • 1/2 kg zahăr

Pentru blat:

  • 250 g margarină comună (1 pachet)
  • 1 linguriţă praf de copt sau bicarbonat
  • 1 lingură oţet
  • 5 linguri apă rece
  • 300 g făină (mai mult de 1 cană)

 

Mod de preparare:

Umplutura de mere se pregăteşte separat. Merele se curăţă de coajă şi se rad. Se pun într-o cratiţă şi peste ele se toarnă zahărul (2 căni). Se fierb la foc mic amestecând continuu, apoi când s-au înmuiat bine se trec la cuptor, unde se mai fin cam o oră.

Merele astfel pregătite pot fi ţinute la rece, în borcan, zile şi chiar luni (de preferat la frigider).

Pentru blat se pregăteşte un aluat mai moale, bun de întins cu ruloul. Margarina înmuiată se pasează cu o furculiţă, se adaugă puţină făină, oţetul, apa (5 linguri) şi praful de copt sau bicarbonatul. De notat că dacă se foloseşte bicarbonat, acesta se stinge mai întâi în puţin oţet (câteva picături).

Se amestecă apoi cu mâna şi se adaugă făina, puţin câte puţin. După ce aluatul a ajuns la consistenţa dorită, se bate în continuare cu mâna încă 10-15 minute, după care se pune la frigider pentru minimum 1 oră (se poate folosi şi după 1-3 zile).

Când se face prăjitura, aluatul se scoate din frigider, se împarte în două bucăţi egale şi se întinde prima foaie care trebuie să acopere cu rezervă fundul unei tăvi de aproximativ 20 x 40 cm, sau echivalentul.

Peste acest strat (gros de 6-7 mm) se aşază cât mai uniform un strat de umplutură, cel puţin la fel de gros ca şi stratul de blat. După aceea se realizează (prin întindere cu ruloul) al doilea strat de blat, la fel de gros ca şi primul.

Acesta se aşază peste umplutură şi prin presare cu degetele se lipesc cele două straturi pe marginea tăvii (pentru a nu ieşi umplutura de mere). Cu o furculiţă se înţeapă apoi aluatul din tavă, foarte des (la câţiva cm distanţă) pentru a permite coacerea prăjiturii.

Tava se dă la cuptor, la foc mic, până ce aluatul de deasupra începe să-şi schimbe culoarea. Se scoate de la cuptor, se presară cu zahăr pudră (dacă este cazul) şi se taie după ce s-a răcit bine (eventual a doua zi).

Punctele sensibile ale acestei excelente prăjituri:

  • grosimea aluatului care nu trebuie să fie nici prea mare (tava prea mică), şi nici prea mică (tava prea mare);
  • umiditatea umpluturii. Dacă este prea mare (prea moale), coca se înmoaie şi se rupe, dacă este prea mică, prăjitura iese prea tare.

Atenţie: Multă lume preferă prăjitura cu mere mai puţin dulce şi din acest motiv n-o presară cu zahăr pudră (noi facem parte dintre aceştia). Tot o chestiune de gust este şi folosirea diferitelor mirodenii. De asemenea, multă lume preferă această prăjitură puternic aromată cu scorţişoară sau cu alte mirodenii.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.