Prajitura Deliciu
PrinteazaPrajitura Deliciu din: oua, zahar, apa fierbinte, ulei, faina, cacao, nuca, praf de copt, sare, unt si frisca lichida.
Pentru blat
- 6 oua
- 150 g zahăr
- 4 linguri apă fierbinte
- 150 ml ulei
- 150 g făină
- 2 linguri cacao
- 150 g nucă
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
Pentru crema caramel
- 1 cană zahăr
- 1 cană apă
- 3 linguri făină
- 1 ou + 3 linguri zahăr
- 125 g unt
Pentru decor
- 300 ml frişcă lichidă îndulcită
Pentru ornat
- circa 150 g nucă prăjită
Mod de preparare:
Pentru blat, mixezi albuşurile spumă, cu un praf de sare. Adaugi treptat zahărul, alternând cu apa fierbinte şi mixând cu viteză mare.
Adaugi apoi gălbenuşurile şi uleiul, mixând în continuare. La final adaugi făina, praful de copt, cacaua şi nuca măcinată şi omogenizezi delicat.
Torni compoziţia. într-o tavă de 25×35 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu (175 °C), circa 1/2 oră. Verifici cu o scobitoare dacă s-a copt. Este de preferat să pregăteşti blatul cu o zi înainte.
Pentru cremă, caramelizezi zahărul până devine auriu, având grijă să nu se ardă. Stingi cu apa şi laşi pe foc până se topeşte caramelul.
Separat, mixezi oul cu 3 linguri de zahăr, adaugi făina şi apoi siropul de zahăr răcit. Amesteci pe foc mic, până se îngroaşă ca o budincă.
Iei crema de pe foc şi încorporezi untul. Păstrezi 5 linguri din crema caramel.
Mixezi într-un bol frişca lichidă, iar când s-a întărit, adaugi treptat 3 linguri cremă caramel.
Tai blatul în 2 foi. Ungi o foaie cu crema caramel, aşezi a doua foaie şi ungi cu frişcă, apoi presari nuca şi decorezi cu caramel, folosind un poş cu capăt subţire.
Păstrezi prăjitura la rece pentru cel puţin 2 ore.
Prajitura Deliciu
Pofta buna!