Prajitura cu foi, crema si piscoturi
PrinteazaPrajitura cu foi, crema si piscoturi din: oua, faina, nes, miere, unt, zahar, bicarbonat, lapte, gris, esenţă de vanilie, unt, piscoturi, cafea sau nes, zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Ingredinete:
- 4 oua
- 200 g zahăr
- 2 linguri nes
- 4 linguri miere
- 100 g unt
- 700 g făină
- 2 linguriţe bicarbonat
Pentru umplutură:
- 1 l lapte
- 300 g zahăr
- 5 linguri făină
- 4 linguri gris
- 2 fiole esenţă de vanilie
- 400 g unt
- 300 g pişcoturi
- 150 ml cafea sau nes
- 50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixezi ouăle cu zahărul, nesul şi mierea, într-un vas aşezat pe baie de abur. Iei vasul de pe foc şi, când crema s-a răcit, adaugi untul şi făina amestecată cu bicarbonatul.
Frămânţi şi împărţi aluatul în două bucăţi egale, din care vei întinde dreptunghiuri cât tava (25×35 cm), pentru două foi.
Coci pe rând cele două foi în cuptorul preîncălzit, pe dosul tăvii presărate cu făină, câte 10 minute fiecare, până se îngălbenesc uşor pe margini.
Le desprinzi delicat, cu lama cuţitului şi le laşi să se răcească. Pentru cremă, mixezi zahărul, făina şi grişul şi torni treptat laptele rece, amestecând uşor.
Le fierbi la foc mic, amestecând încontinuu până când se îngroaşă crema. Iei vasul de pe foc şi, după ce ctţma s-a mai răcit, o încorporezi lingură cu lingură în untul frecat spumă împreună cu esenţa de vanilie.
Pentru asamblare, aşezi prima foaie pe un blat de lemn, întinzi jumătate din cremă, apoi pişcoturile înmuiate în cafea sau nes.
Aşezi pişcoturile în şiruri paralele, cu distanţă între ele (eu le-am aşezat în 6 şiruri). Le acoperi cu restul de cremă şi cu foaia rămasă, pe care o presezi uşor. Păstrezi prăjitura în frigider cel puţin 2 ore.
Când o tai în bucăţi, ai grijă ca la fiecare porţie să cuprinzi două pişcoturi. Presari bucăţile cu zahăr cu aromă de vanilie.
Prajitura cu foi, crema si piscoturi
Pofta buna!