Prajitura cu foi de zahar ars, smantana si lamaie
PrinteazaPrajitura cu foi de zahar ars, smantana si lamaie din: făină, zahăr, unt, smântână, ou, praf de copt, unt (nesărat, cu minim 50% grăsime), zahăr pudră, lapte, coaja şi zeama de lămâie.
- 800 g făină
- 100 g zahăr
- 150 g unt
- 100 g smântână
- 1 ou
- 1 plic praf de copt
Pentru cremă:
- 5 linguri făină
- 200 g unt (nesărat, cu minim 50% grăsime)
- 200 g zahăr pudră
- 1/2 l lapte
- coaja şi zeama de la 2 lămâi
Mod de preparare:
Pui zahărul pentru blat într-o cratiţă, la topit. îl laşi până se face maro, apoi îl stingi cu 1 cană de apă fierbinte; laşi pe foc până ce zahărul se topeşte complet.
Untul (la temperatura camerei), îl amesteci cu oul întreg, cu smântână şi siropul de zahăr ars.
Pui făina, amestecată cu praful de copt, toată odată şi omogenizezi compoziţia cu mâna, dar fără a frământa coca.
Impărţi aluatul în 4 şi întinzi din fiecare bucată câte o foaie pe care o coci pe fundul tăvii (unsă cu unt) de la aragaz, la foc moale, până se colorează puţin.
Pui foile unele peste altele şi le laşi să se răcească (sunt rigide ca un biscuite). Amesteci făina cu laptele şi pui totul pe foc.
Amesteci, iar când se îngroaşă, dai compoziţia la răcit. Razi coaja de la lămâie şi storci sucul.
Amesteci untul moale cu zahărul şi, când pasta de făină s-a răcit, adaugi câte puţin în crema de unt, alternând cu sucul de lămâie. Adaugi şi coaja de lămâie.
Montezi prăjitura. Aşezi prima foaie într-o tavă de aragaz, pui crema şi tot aşa până termini cele 4 foi. Dai prăjitura la rece, cel puţin 12 ore. Tai prăjitura în bucăţi şi le pudrezi cu zahăr.
Prajitura cu foi de zahar ars, smantana si lamaie
Pofta buna!