Prajitura cu fructe si frisca
PrinteazaO reteta de prajitura cu fructe si frisca din: faina, oua, zahar praf, esenta de vanilie, unt, capsune, smantana, esenta de vanilie si sirop de fructe.
- 240 g faina
- 8 oua
- 240 g zahar praf
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 100 g unt
umplutura:
- 800 g capsune
- 125 g zahar praf
- 800 ml smantana proaspata
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 150 ml sirop de fructe
Mod de preparare:
Spargeţi ouăle într-un castron aşezat la bain-marie, pe foc mic.
Bateţi ouăle cu un tel sau mixer, adăugând treptat zahărul, până când obţineţi o compoziţie omogenă, fină, cu structură cremoasă, albicioasă.
Luaţi castronul de la bain-marie şi adăugaţi vanilia, continuaţi să bateţi compoziţia până când se răceşte.
Adăugaţi făina, în trei tranşe, amestecând bine după fiecare, prin răsturnare, nu prin frecare, înainte de ultima tranşă de făină, adăugaţi untul topit, la temperatura camerei.
Turnaţi compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. (E de preferat o formă rotundă de tort cu margini- le detaşabile). Coaceţi blatul la foc potrivit.
Faceţi proba cu scobitoarea pentru a vedea dacă este copt la mijloc, apoi scoateţi-l pe un grătar pentru a se răci complet.
Tăiaţi-l în două, pe orizontală. Curăţaţi fructele de codiţe şi frunze, spălaţi-le, tăiaţi-le în sferturi, jumătăţi sau felii, în funcţie de mărime.
Presărati-le cu 2 linguri de zahăr şi stropiţi-le cu vanilie.
Bateţi smântână cu restul de zahăr până când se întăreşte, devenind frişcă.
Puneţi jumătate din cantitatea de frişcă peste prima foaie de blat însiropat.
Aşezaţi deasupra fructele scurse de zeamă. Acoperiţi cu a doua foaie de blat şi îmbrăcaţi toată prăjitura în frişca rămasă.
Decorati-o cu jumătăţi de căpşune.
Prajitura cu fructe si frisca
Pofta buna!
Ce bine arata prajitura asta