Prajitura cu gem si crema de nuci
PrinteazaPrajitura cu gem si crema de nuci din: faina, sare, unt, praf de copt, oua, zahar, marmelada, nuci, rom.
Ingrediente:
- 400 g făină
- 1 praf de sare
- 240 g unt
- 1 plic praf de copt
- 3 ouă
- 1/2 kg marmelada
- 30 g zahăr
Pentru crema şi decor:
- 6 oua
- 300 g zahăr pudră
- 300 g nuci măcinate
- 2 linguriţe rom
- 1 fiolă esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixezi untul moale cu sarea, ouăle, făina şi praful de copt.
Păstrezi 1/4 din aluat pentru decor şi îl modelezi sub forma unor baghete subţiri, de 1 cm.
Intinzi restul de aluat pe o hârtie de copt, într-un dreptunghi de aluat cât tava (25×35 cm).
Pui foaia în tavă împreună cu hârtia de copt şi o coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, 1/4 oră.
Pregăteşti umplutura: freci 5 gălbenuşuri cu 250 g zahăr, adaugi nucile măcinate, romul şi vanilia, apoi 5 albuşuri, în prealabil bătute spumă. Omogenizezi până obţii o cremă pufoasă.
Scoţi tava din cuptor, întinzi peste foaie un strat fin de marmeladă, apoi crema de nuci.
Laşi focul mic şi introduci din nou prăjitura în cuptor, pentru 15-20 de minute, timp în care bezeaua cu nuci se va coace, întărindu-se şi prinzând o crustă la suprafaţă.
Scoţi din nou prăjitura din cuptor şi aşezi cât mai estetic baghetele subţiri de aluat, pe care, în prealabil, le-ai uns cu oul rămas, bătut cu restul de zahăr.
Coci la foc mic, 15-20 de minute, având grijă să nu se ardă aluatul de deasupra.
Când prăjitura e gata, o pudrezi cu zahăr. O porţionezi după ce s-a răcit complet.
Prajitura cu gem si crema de nuci
Pofta buna!