Prăjitura cu lămâie
PrinteazaPrăjitura cu lămâie din: unt, zahar tos, oua, migdale, seminte de mac, coaja si zeama de lamai, faina si zahar pudra.
- 115 g unt nesărat, moale
- 115 g zahăr tos
- 4 ouă mari
- 180 g migdale măcinate
- 30 g seminţe de mac
- coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
- 125 g făină cu agenţi de creştere, cernută
Pentru siropul de lămâie:
- 100 g zahăr tos
- 90 g zeamă de lămâie
Pentru glazura de lămâie:
- 225 g zahăr pudră coaja rasă
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 180°C (treapta 4). Ungeţi cu unt fundul şi laturile unei tăvi de chec de 20 cm, apoi tapetaţi-le cu hârtie cerată. Folosind un mixer electric, bateţi untul cu zahărul tos până când obţineţi un amestec uşor şi cremos.
Adăugaţi ouăle, unul câte unul, apoi migdalele măcinate, seminţele de mac, coaja şi zeama de lămâie şi făina cernută.
Puneţi amestecul cu lingura în tava de chec pregătită anterior şi coaceţi-l în cuptorul încins timp de 40 de minute sau până când capătă o culoare auriu-deschis. Verificaţi dacă e gata înfigând un beţişor la mijloc.
Scoateţi-l după 5 secunde; dacă e curat, blatul este gata, dar dacă e puţin lipicios trebuie să-l introduceţi din nou în cuptor. Lăsaţi prăjitura să se răcească pe un grilaj.
Prfeparaţi siropul de lămâie, încălzind zahărul şi zeama de lămâie într-o craticioară până când se dizolvă zahărul. Cât prăjitura e caldă încă, faceţi în ea câteva adâncituri cu un beţişor şi turnaţi siropul deasupra.
Ca să preparaşi glazura, cerneţi zahărul pudră într-un bol şi adăugaţi coaja şi zeama de lămâie, amestecând până la omogenizare.
Când prăjitura e aproape rece, aşezaţi-o pe un platou şi turnaţi cu grijă glazura. Dacă o turnaţi la mijloc, lăsaţi-o să curgă spre margini sub efectul gravitaţiei, pentru un efect artistic. Dacă e nevoie, puteţi să folosiţi şi o linguriţă.
Prăjitura cu lămâie
Pofta buna!