Prajitura marmorata cu frisca si caramel
PrinteazaPrajitura marmorata cu frisca si caramel din: oua, zahar, ulei, faina, praf de copt, nuci, zahar pudra, cacao, esenta de portocale, sare, smantana, apa, unt.
Pentru blat:
- 7 ouă
- 6 linguri zahăr
- 50 ml ulei
- 8 linguri făină
- 1/4 plic praf de copt
- 100 g nuci tăiate mare
- 4-5 linguri zahăr pudră
- 3 linguriţe cacao
- 10 ml esenţă de portocale
- 1 praf de sare
- 700 ml smântână pentru frişcă
Pentru caramel:
- 200 g zahăr
- 200 ml smântână dulce
- 100 ml apă
- 50 g unt
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Pregăteşti blatul aşa: Baţi albuşurile spumă cu un praf de sare, pui zahărul treptat şi continui să mixezi până la topirea zahărului. Adaugi gălbenuşurile şi uleiul şi amesteci cu lingura de lemn, apoi încorporezi treptat făina amestecată cu praful de copt.
Torni jumătate din compoziţie într-o tavă de 30×35 cm tapetată cu hârtie de copt. Presari miezul de nucă, iar în compoziţia rămasă adaugi cacao cernută şi esenţa de portocale.
Torni în zig-zag compoziţia maro şi amesteci compoziţiile cu o furculiţă. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru circa 40 de minute, până când aluatul trece testul cu scobitoarea.
Pregăteşti caramelul aşa:
Pui apa cu zahărul şi puţină sare să fiarbă, până la topirea totală a zahărului. Continui fierberea la foc mic până ce siropul devine galben, aproximativ 10 minute, apoi adaugi untul şi smântână, amestecând. Laşi siropul să se răcească.
Baţi smântână cu zahărul pudră şi sarea. Păstrezi câteva linguri pentru ornat, iar restul de frişcă o întinzi peste blatul răcit, apoi întinzi uniform caramelul. Decorezi cu frişca păstrată şi cu ornamente din zahăr caramelizat.
Pofta buna!