Prajitura cu mere si caramel
PrinteazaPrajitura cu mere si caramel din: ciocolata amaruie, mere, zeama de lamaie, unt, zahar, zahar vanilat, oua, faina, amidon, praf de copt, lapte, cacao, gem de caise, smantana, caramele.
- 50 g ciocolata amaruie
- 750 g mere
- 2 linguri zeama de lamaie
- 125 g unt
- 125 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 oua
- 150 g faina
- 30 g amidon
- 2 lingurite praf de copt
- 2 linguri lapte
- 1,5 lingurite cacao
- 150 g gem de caise
- 100 ml smantana
- 200 g caramele moi
Mod de preparare:
Cureţi merele, le tai în două, scoţi căsuţa cu seminţe, iar jumătăţile de măr le crestezi felii, dar nu complet, să rămână totuşi lipite în partea scobită. Stropeşti merele cu zeamă de lămâie, să nu oxideze.
Amesteci untul, zahărul şi zahărul vanilat, adaugi ouăle, apoi făina, amidonul, praful de copt şi laptele, îmbraci o formă rotundă de tort cu hârtie şi torni jumătate din aluat, în cealaltă jumătate pui ciocolata tăiată mărunt şi cacaua, torni apoi compoziţia în tavă şi, cu o furculiţă, marmorezi uşor aluatul.
Deasupra aşezi merele, cu partea rotundă în sus, apeşi puţin să se fixeze în aluat şi dai tava la cuptor, la foc potrivit (la 175 grade Celsius), pentru circa 50 de minute. înfierbânţi gemul de caise şi, când e gata prăjitura, treci gemul printr-o strecurătoare mică şi ungi cu o pensulă toată suprafaţa prăjiturii (cât e încă fierbinte aluatul).
Laşi să se răcească în formă. Pui smântână să se înfierbânte şi adaugi caramelele, amestecând până când acestea se topesc.
Laşi apoi să se răcească. Pudrezi prăjitura cu zahăr şi serveşti feliile tăiate, cu sosul caramel, pus cu lingura peste fiecare porţie.
Prajitura cu mere si caramel
Pofta buna!