Prăjitură cu migdale si gris
PrinteazaO reteta de prajitura cu migdale si gris din: unt, gris, curcuma, praf de copt, zahar tos, lapte integral, oua, apa de flori de portocale, fulgi de migdale, gem de caise si miere.
- unt, pentru uns
- 450 g de griş fin
- 150 g de făină albă
- 1 linguriţă de curcuma măcinată
- 2 linguriţe de praf de copt
- 450 g de zahăr tos
- 550 ml de lapte integral
- 2 ouă mari, bătute uşor
- 200 g de unt uşor sărat, topit
- 1 linguriţă de apă de flori de portocal (sau de trandafir)
- 25 g de fulgi de migdale
- 2 linguriţe de gem de caise, încălzit, pentru glazurat (opţional)
Pentru ornat (opţional):
- iaurt gros miere lichidă
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 190°C (cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz]. Ungeţi cu un strat subţire de unt o tavâ pătrată de 23 cm (sau o tavă rotundă de 24 cm), preferabil cu fund detaşabil, şi puneţi la bază hârtie pergament. Intr-un castron mare, amestecaţi grişul, făina, curcuma şi praful de copt. Faceţi o gaură pe mijloc.
In alt bol, puneţi laolaltă zahărul, laptele, ouăle, untul topit şi apa de flori de portocal până obţineţi un amestec omogen. Vărsaţi compoziţia în gaura formată în celălalt castron şi amestecaţi-le uşor până se omogenizează bine. Turnaţi amestecul în tava pregătită şi presăraţi migdalele la suprafaţă.
Daţi prăjitura la cuptor 40-50 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă şi se coace bine. Pentru a verifica dacă este gata, înţepaţi-o cu o scobitoare – aceasta trebuie să iasă curată. Lăsaţi-oîn tavă 15-20 de minute înainte de a o muta pe un grătar, la răcit. Dacă doriţi, ungeţi suprafaţa prăjiturii cu puţin gem de caise, pentru a o glazura.
Feliaţi prăjitura şi serviţi-o – simplă sau cu o lingură de iaurt peste care aţi turnat puţină miere.
Prăjitură cu migdale si gris
Pofta buna!