Prajitura cu mousse si glazura de capsuni
PrinteazaPrajitura cu mousse si glazura de capsuni din: făină, iaurt simplu, zahar, unt, oua, sirop de capsune, esnta de vanilie, praf de copt, căpşune, zahăr brun, zeamă de lămâie, gelatină.
- 200 g făină
- 125 ml iaurt simplu
- 160 g zahăr
- 125 g unt
- 3 ouă
- 4 linguri sirop de căpşune
- esenţă de vanilie
- 1 praf de copt
Pentru mousse:
- 300 g căpşune bine coapte
- 100 g zahăr brun
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
Pentru glazură:
- 500 g căpşune
- 500 ml apă
- 300 g zahăr
- zeama de la o lămâie
- 1 plic de gelatină
Mod de preparare:
Speli fructele, îndepărţezi coditele şi frunzele, le amesteci cu zahărul şi le fierbi, la foc iute, îndepărtând cu grijă spuma formată deasupra.
Când gemul se îngroaşă, adaugi zeama de lămâie şi pui deoparte vasul de pe foc. Laşi gemul să se răcească.
Intre timp, mixezi untul cu zahărul până devine spumos, adaugi pe rând ouăle, mixând bine după fiecare.
Adaugi iaurtul, esenţa de vanilie (după gust) şi siropul de căpşune. Amesteci totul cu făina cernută împreună cu praful de copt, până se omogenizează perfect.
Torni jumătate din aluatul obţinut într-un castron termorezistent, cu fundul bombat, faci o adâncitură în mijlocul lui în care torni gemul de căpşune, apoi adaugi restul de aluat. Introduci forma în cuptorul încins şi îl coci circa 30 de minute.
Il scoţi din cuptor şi îl laşi să se răcească înainte de a răsturna prăjitura din castron.
Pentru glazură, amesteci căpşunele cu zahărul şi le laşi la frigider circa 8 ore (sau de seara până dimineaţa).
Le pasezi, le amesteci cu apă şi le aşezi la foc.
După primul clocot, le pui deoparte, şi după ce se răcesc le strecori de seminţe.
Amesteci compoziţia obtinută cu zeama de lămâie şi gelatina, amesteci bine până se dizolvă complet gelatina.
Răstorni prăjitura pe un platou, cu partea bombată în sus, torni cu grijă peste ea jeleul de căpşune, în strat mai gros şi uniform, apoi laşi prăjitura la frigider cel putin 6-7 ore, ca să se întărească bine glazura.
Prajitura cu mousse si glazura de capsuni
Pofta buna!