Prajitura cu nuca, ciocolata si gem de caise
PrinteazaPrajitura cu nuca, ciocolata si gem de caise din: oua, smantana grasa, zahar pudra, untura sau margarina, drojdie, fina, sare, nuci, sirop concentrat, coaja de lamaie, esenţă de rom, stafide, gem de caise, unt, cubuleţe de ciocolată.
Ingrediente pentru aluat:
- 3 ouă
- 4-5 linguri smântână grasă
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g untură sau margarină
- 1/2 cub drojdie
- 500 g făină
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutură şi sirop:
- 500 g nuci prăjite şi măcinate
- 350 g zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie
- sirop concentrat
- 1 fiolă esenţă de rom
- stafide
- gem de caise
Ingrediente pentru ornat:
- 20 g unt
- 4-5 cubuleţe de ciocolată
- zahăr
Mod de preparare:
Pentru aluat, frămânţi toate ingredientele, apoi împărţi aluatul în 4 porţii egale.
Laşi să se odihnească 1/2 oră, după care întinzi pe rând 4 foi cu dimensiunea tăvii (25 x 35 cm).
Prima foaie va fi puţin manntinsă, pentru că o vei ridica puţin şi pe marginile tăvii.
Pentru umplutură, macini nucile prăjite şi le amesteci împreună cu zahărul şi coaja rasă de lămâie.
Aşezi în tavă hârtie de copt, apoi prima foaie pe care o înţepi din loc în loc cu furculiţa şi o ungi cu un strat fin de gem de caise.
Peste gem pui un strat de amestec de nuci cu zahăr, după care stropeşti cu puţin sirop concentrat, cu esenţă de rom şi presari stafidele hidratate, în prealabil, în rom, coniac sau vişinată.
Procedezi la fel cu foile şi umplutura rămasă, terminând cu foaie.
Laşi să se odihnească 1/2 oră. Coci prăjitura 40 de minute, la foc mediu, până se rumeneşte, intre timp, topeşti ciocolata la bain- marie împreună cu untul şi zahăr după gust.
Torni glazura pe prăjitură şi o laşi să se întărească la rece.
Prajitura cu nuca, ciocolata si gem de caise
Pofta buna!