Prajitura cu nuci caramelizate
PrinteazaPrajitura cu nuci caramelizate din: oua, zahar, ulei, lapte, sare, amoniac, otet, esenta de vanilie, faina, nucă măcinată, smântână pentru frişcă, unt.
Ingrediente:
- 2 oua
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri ulei
- 12 linguri lapte
- 1 praf de sare
- 1 linguriţă amoniac
- 1/2 linguriţă oţet
- 1 fiolă esenţă vanilie
- 500 g faina
Pentru cremă:
- 2 gălbenuşuri
- 250 g zahăr
- 350 g nucă măcinată
- 100 ml smântână pentru frişcă
- 100 g unt
Mod de preparare:
Pentru foi, mixezi ouăle împreună cu laptele şi zahărul, până când acesta se topeşte, după care torni treptat esenţa şi uleiul, mixând în continuare.
Adaugi amoniacul stins în oţet şi făina cernută, în cantităţi mici, amestecând cu lingura, pentru omogenizare, după fiecare cantitate, până când compoziţia devine densă.
Incepi să frămânţi cu mâna, încorporând făină şi frământând până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini.
Impărţi aluatul în 3 părţi egale şi întinzi pe rând foi subţiri, cu dimensiunea tăvii (25×40 cm). Coci fiecare foaie pe dosul tăvii presărate cu făină, la foc mfediu, timp de 10 minute.
Pentru cremă, amesteci pe baie de aburi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, până când obţii o cremă deschisă la culoare. Freci spumă untul moale şi încorporezi treptat crema cu gălbenuşuri răcită.
Caramelizezi 100 g zahăr şi presari nucile mărunţite. Torni acest amestec pe o hârtie de copt unsă cu ulei şi laşi să se răcească, după care macini în blender nucile.
Păstrezi pentru decor 2 linguri din acest amestec. Mixezi smântână pentru frişcă. în crema cu unt, încorporezi nucile caramelizate şi frişca. Păstrezi crema la rece pentru 1 oră.
Aşezi o foaie în tavă şi o ungi cu cremă. Repeţi straturile şi termini cu un strat subţire de cremă, pe care presari nucile caramelizate păstrate. Păstrezi prăjitura în frigider până a doua zi, când o porţionezi.
Prajitura cu nuci caramelizate
Pofta buna!