Prajitura cu nuci si gem
PrinteazaPrajitura cu nuci si gem din: faina, unt, zahar, smantana, coaja de lamaie, praf de copt, bicarbonat, galbenusuri, sare, ceai verde, nuci, cacao, gem de caise, cirese, albusuri, ciocolata neagra.
- 500 g faina
- 200 g unt
- 2 linguri zahar
- 200 ml smantana
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 lingurita praf de copt sau bicarbonat
- 4 galbenusuri
- sare
Ingrediente sirop:
- 200 ml ceai verde
- 50 g zahar
Ingrediente crema:
- 100 g zahar
- 150g unt
- 50 g nuci macinate
- 50 g nuci zdrobite
- 50 ml rom
- 50 g cacao
- 250 g gem de caise
- 400 g cirese fara samburi
Ingrediente glazura:
- 200 g zahar
- 4 albusuri
- 1 lingura zeama de lamaie
- 50 g ciocolata neagra de menaj
Mod de preparare:
Frecati untul cu zaharul pana cand obtineti o compozitie cremoasa, adaugati smantana, galbenusurile, putina sare, coaja de lamaie si faina in care ati amestecat si praful de copt. Framantati putin aluatul pana cand devine omogen si elastic.
Impartiti-l in 3 bucati egale din care intindeti 3 foi pe care coaceti-le pe spatele unei tavi mari de aragaz, presarate cu faina.
Scoateti foile coapte pe o planseta si lasati-le la racit. Ca sa le scoateti mai usor, treceti un cutit intre foaie si tava.
Pentru crema, frecati untul cu zaharul, adaugati gemul, romul, cacaoa, nucile.
Alegeti dintre cele 3 foi pe aceea care s-a rupt putin sau este mai nereusita. Sfaramati-o, ca sa obtineti bucati cam de 5mm – 1cm marime, apoi stropiti aceste bucati cu siropul obtinut prin fierberea ceaiului cu zaharul.
Cand sfaramaturile s-au insiropat, turnati-le peste crema obtinuta anterior. Amestecati doar de cateva ori ca sa nu sfaramati aluatul de tot.
Puneti o foaie pe un platou, repartizati in mod egal pe ea crema, deasupra puneti un strat uniform de cirese fara samburi si peste acestea puneti a doua foaie.
Pentru glazura, bateti la bain-marie albusurile, adaugati treptat zaharul, romul si zeama de lamaie.
Cand ati obtinut o compozitie sidefie, turnati-o peste prajitura si intindeti-o in strat uniform.
Radeti ciocolata deasupra cu razatoarea cu ochiuri mici. Pe fiecare bucata de prajitura puneti cate o cireasa cu codita.
Prajitura cu nuci si gem
Pofta buna!