Prajitura cu ricotta si lamaie

Printeaza

Prajitura cu ricotta si lamaie – un desert fin si aromat, ideal pentru iubitorii de gusturi citrice si texturi pufoase. Branza ricotta confera o consistenta usoara si cremoasa, iar lamaia aduce o nota racoritoare.

Preparatul se face simplu si rapid, potrivit atat pentru mese festive, cat si pentru un moment dulce in familie.

Ingrediente (forma rotunda diametru 22-24 cm)

  • 250 g branza ricotta
  • 180 g zahar (poate fi ajustat dupa cat de dulce preferi)
  • 3 oua (mici spre medii)
  • 150 g faina
  • 50 g unt topit (sau ulei vegetal, aprox. 50 ml)
  • coaja rasa de la 1 lamaie (ideal, lamaie netratata)
  • sucul de la 1/2 lamaie (aprox. 2-3 linguri)
  • 1 plic praf de copt (7 g)
  • un praf de sare

(optional)

  • 1 lingurita extract de vanilie sau zahar vanilat
  • zahar pudra pentru decor la final

Instructiuni

1. Pregatirea ingredientelor

Lamaia: Spala lamaia cu apa calduta si sterge-o. Rade fin coaja, avand grija sa nu iei si partea alba, amara. Stoarce jumatate de lamaie pentru a obtine sucul.

Untul: Topeste 50 g unt si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei, pentru a nu fi fierbinte cand il adaugi in compozitie.

Faina si praf de copt: Cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea, astfel incat sa se distribuie uniform.

2. Mixarea aluatului

Branza ricotta si zaharul: Intr-un bol mare, amesteca ricotta cu zaharul, folosind o lingura sau mixer la viteza mica, pana obtii o crema omogena.

Ouale: Adauga pe rand ouale, amestecand dupa fiecare, pana sunt bine incorporate.

Aromele: Pune coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie si, daca folosesti, extractul de vanilie. Amesteca.

Ingrediente uscate: Adauga in 2-3 transe faina amestecata cu praful de copt si sarea, amestecand usor pana se integreaza in compozitie. Nu amesteca excesiv.

Untul topit: La final, toarna untul topit (racit) si omogenizeaza usor compozitia.

3. Coacerea

Pregatirea formei: Tapeteaza cu hartie de copt sau unge cu unt si pudreaza cu faina o forma rotunda de 22-24 cm (sau tava de chec, cum preferi).

Turnarea compozitiei: Rastoarna aluatul in forma, niveleaza suprafata cu o spatula.

Cuptor: Preincalzeste cuptorul la 180°C (functie statica). Coace prajitura aproximativ 30-35 de minute, pana cand suprafata devine usor aurie. Fa testul cu scobitoarea: daca iese curata din mijloc, prajitura e gata.

Racirea: Scoate forma din cuptor si lasa prajitura sa se raceasca 10-15 minute in forma, apoi transfer-o pe un gratar sa se raceasca complet.

Prajitura cu ricotta si lamaie – Servire si variante

  • Decor: Poti pudra prajitura cu zahar pudra sau o poti orna cu felii subtiri de lamaie ori coaja de lamaie confiata.
  • Extra arome: Daca vrei un gust deosebit, poti adauga seminte de mac in aluat, ori putina nuca macinata.
  • Combinatii: Prajitura se poate servi si cu un sos usor de fructe de padure, pentru un contrast placut.

Se remarca prin gustul placut, subtil acrisor, si prin textura fina data de branza ricotta. Se face usor, in cateva etape, iar rezultatul este un desert rafinat, insa accesibil.

Perfecta alaturi de un ceai, cafea sau pur si simplu ca o gustare dulce in orice moment al zilei.

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.