Prajitura cu rom, nes si ciocolata
PrinteazaPrajitura cu rom, nes si ciocolata din: oua, zahăr, cacao, faina, apa, bicarbonat, zeamă de lămâie, sare, unt sau margarină, esenţă de rom, coajă de portocală, miez de nucă, zahăr pudră, praf pentru frişcă, lapte, nes, ciocolată de menaj sau amaruie, fructe confiate sau proaspete,
Ingrediente:
- 8 oua
- 200 g zahăr
- 100 g cacao
- 3 linguri făină
- 100 ml apă
- 1 linguriţă bicarbonat
- 1 lingură zeamă de lămâie
- sare
Pentru cremă:
- 250 g unt sau margarină
- 1 fiolă esenţă de rom
- 2 linguri coajă de portocală
- 100 g miez de nucă
- 50 g zahăr pudră
Pentru decor:
- 1 plic praf pentru frişcă
- 150 ml lapte
- 2 linguri nes
- 50 g ciocolată de menaj sau amaruie
- opţional, fructe confiate sau proaspete
Mod de preparare:
Pentru blat, fierbi apa cu zahărul. Torni siropul fierbinte peste cacao, amestecând continuu.
După ce s-a răcit puţin, adaugi pe rând gălbenuşurile, mixând după fiecare.
Păstrezi 1/3 din compoziţie, iar în restul încorporezi făina, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie şi albuşurile bătute spumă separat, împreună cu un praf de sare.
Tapetezi cu hârtie de copt o tavă de 30×40 cm şi torni compoziţia. Coci blatul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 25 de minute.
Când este gata, îl scoţi şi îl laşi să se răcească.
Pentru cremă, freci spumă untul moale cu zahărul pudră, apoi adaugi treptat compoziţia cu cacao păstrată din cea pentru blat, esenţa de rom, coaja rasă de portocală, miezul de nucă rumenit în cuptor şi mărunţit.
Omogenizezi crema şi o întinzi peste blatul răcit. O nivelezi cu un cuţit.
Prepari frişca din conţinutul plicului şi laptele rece, urmând instrucţiunile de pe plic.
Când este aproape gata, adaugi nesul şi omogenizezi. Acoperi prăjitura cu frişcă, iar deasupra razi ciocolată.
Păstrezi prăjitura la rece pentru 1 oră, după care o poţi porţiona şi decora cu fructe confiate sau proaspete.
Prajitura cu rom, nes si ciocolata
Pofta buna!
Vreau si eu din prajitura asta