Prajitura spumoasa cu vanilie, pe pat de biscuit
PrinteazaO reteta de prajitura spumoasa cu vanilie, pe pat de biscuit din: unt, faina, zahar, nuci pecan, ou, lapte, baotoane de vanilie, oua, zahar, zeamil si foi de gelatina.
pentru biscuit:
- 125 g + unt cat o nuca
- 160 g faina
- 125 g zhar
- 60 g nuci pecan (sau obisnuite)
- 1 ou
pentru crema:
- 250 ml lapte
- 2 batoane de vanilie
- 2 linguri vanilie lichida
- 5 oua
- 180 g zahar
- 1 lingura zeamil
- 5 foi de gelatina (5×2 g)
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180C. Ungeti o forma rotunda, pentru tort (cu pereti detasabili).
Biscuitul: mixati, intr-un bol, untul, zahar, faina si nucile. Adaugati oul intreg si mixati pana ce puteti forma o bila de aluat. Puneti-l 20 de minute la rece, apoi intindeti-l in forma cu ajutorul degetelor si coaceti-l in cuptor, circa 20 minute. Lasati-l sa se raceasca in forma.
Crema: Incalziti laptele cu batoanele de vanilie taiate pe lung si racaite. Luati vasul de pe foc, acoperiti si lasati sa infuzeze 10 minute. Puneti gelatina la inmuiat in apa rece. Separati albusurile de galbenusuri.
Bateţi gălbenuşurile cu 50 g de zahăr, până se albesc. Adăugaţi zeamilul, turnaţi laptele cald şi batoanele. Turnaţi totul în cratiţă şi puneţi-o câteva minute pe foc mic, pentru a se îngroşa, bătând cu telul. Luaţi cratiţa de pe foc, adăugaţi gelatina şi vanilia lichidă. Lăsaţi să se răcească.
Bateţi albuşurile spumă, turnând în ploaie restul de zahăr; continuaţi să bateţi până când albuşurile sclipesc. Amestecaţi cu crema răcită, turnaţi-o peste biscuit şi puneţi la rece cel puţin 12 h.
Pentru a scoate prăjitura din formă, desprindeţi-i marginile cu un cuţit şi apoi desfaceţi forma. Aşezaţi prăjitura pe un platou.
Prajitura spumoasa cu vanilie, pe pat de biscuit
Pofta buna!