Prăjitură traditionala cu mere
PrinteazaO reteta delicioasa de prajitura cu mere din: drojdie, lapte, zahar, unt, faina, sare, mere, suc de lamaie, stafide, scortisoara, samburi de pin, oua, smantana si zahar pudra.
Pentru aluat
- 1 cub drojdie
- 200 ml lapte călduţ
- 60 g zahăr
- 50 g unt
- 380 g făină
- 1 vârf de cuţit sare
Pentru topping:
- 1,5 kg mere dulci acrişoare
- sucul de la 1 lămâie
- 100 g zahăr
- 40 g stafide
- 1/2 linguriţă scorţişoară
- 2 linguri sâmburi de pin
- 3 ouă
- 400 g smântână fermentată
- eventual zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluat fărâmiţaţi drojdia şi dizolvaţi-o în laptele călduţ cu 1 linguriţă de zahăr. Topiţi untul. Amestecaţi-l într-un castron împreună cu făina, restul zahărului şi sarea. Adăugaţi laptele cu drojdie şi amestecaţi cu mixerul până obţineţi un aluat omogen.
Acoperiţi-l cu un şervet şi lăsaţi-l circa 30 de minute să crească într-un loc cald. Tapetaţi o tavă cu hârtie pentru copt sau ungeţi-o cu grăsime. Frământaţi aluatul pe o suprafaţă de lucru presărată în prealabil cu făină, întindeţi 2/3 din aluat în tavă şi lăsaţi-l încă 10 minute să crească.
Incingeţi cuptorul la 200°C. Spălaţi merele, eventual curăţaţi-le, îndepărtaţi-le seminţele şi tăiaţi-le felii subţiri, apoi stropiţi-le cu suc de lămâie. Aşezaţi felioarele uniform pe aluat şi presăraţi-le cu 2 linguri de zahăr, stafide, scorţişoară şi sâmburii de pin.
Bateţi ouăle cu smântână şi restul zahărului şi turnaţi amestecul pese prăjitură. Intindeţi şi restul aluatului şi tăiaţi-l fâşii de 2 cm lăţime, apoi aşezaţi-le în formă de grătar peste prăjitură.
Coaceţi prăjitura circa 40 de minute, apoi lăsaţi-o să se răcească pe un fund de bucătărie. Dacă doriţi, presăraţi zahăr pudră.
Pofta buna!