Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice
PrinteazaO reteta de prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice din: unt, oua, zahar tos, faina, iaurt natural, coaja si zeama de lamaie, sare de mare, zeama de portocala si apa de portocale.
Aceasta prajitura densa si cremoasa, preparata cu iaurt, are o consistenţă asemănătoare cu cea a unei prăjituri cu brânză. Siropul de citrice face ca suprafaţa ei să strălucească şi îi conferă o aromă dulceagă. Păstraţi tot siropul rămas pentru a-l turna peste îngheţată de vanilie, peste iaurt simplu sau peste clătite la micul dejun.
- unt, pentru uns
- 6 ouă mari, gălbenuşurile separate de albuşuri
- 150 g de zahăr tos
- 75 g de făină cu drojdie incorporată
- 600 g de iaurt natural
- coaja rasă fin şi zeama de la 1 lămâie
- 1 vârf de cuţit de sare de mare fină
Sirop de citrice:
- 125 g de zahăr tos
- 125 ml de apă
- coaja rasă fin şi zeama de la 1 lămâie coaja rasă fin şi zeama de la 1 portocală
- 1 linguriţă de apă de flori de portocal (sau de trandafir)
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 190°C (cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz). Ungeţi baza şi pereţii unei forme de tort rotunde cu diametrul de 23-25 cm şi cu fund detaşabil şi puneţi la baza formei hârtie pergament.
Folosind un mixer electric, bateţi gălbenuşurile cu zahărul, până obţineţi o compoziţie cremoasă şi mată. Cerneţi făina deasupra şi încorporaţi-o treptat în compoziţie. Adăugaţi iaurtul, coaja şi zeama de lămâie şi amestecaţi.
In alt bol mare şi curat, bateţi albuşurile cu un praf de sare, până se întăresc. Amestecaţi-le cu atenţie în compoziţia de prăjitură, folosind o lingură de inox mare.
Turnaţi amestecul în forma de tort pregătita şi nivelaţi uşor suprafaţa. Daţi prăjitura la cuptor 50-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra, creşte şi este bine coaptă. Pentru a testa dacă este gata, înţepaţi-o cu o scobitoare – aceasta trebuie să iasă curată. Nu scoateţi prăjitura din formă până nu se răceşte bine; ea se va lăsa puţin pe măsură ce se răceşte.
Cât timp prăjitura este la copt, preparaţi siropul de citrice. Puneţi toate ingredientele într-o oală şi daţi-le în clocot. Micşoraţi uşor flacăra şi lăsaţi oala la foc mic 7-10 minute, până când lichidul scade cu o treime şi capătă consistenţă de sirop. Lăsaţi-l să se răcească, apoi turnaţi-l într-un bol de servit.
Răsturnaţi prăjitura pe o un platou sau pe o farfurie şi puneţi uniform cu o lingură puţin sirop pe întreaga suprafaţă. Dacă preferaţi, serviţi prăjitura cu smântână grasă ori cu iaurt gros alături.
Prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice
Pofta buna!