Prajitura cu unt si martipan
PrinteazaPrajitura cu unt si martipan din: unt, zahar pudra, oua, faina, praf de copt, lapte, colorant alimentar, gem de caise, martipan alb, zahar pudra.
- 175 g unt moale
- 175 g zahăr pudră
- 3 ouă medii
- 175 g făină
- 5 g praf de copt
- 2 linguri cu lapte
- câteva picături de colorant alimentar lichid de culoare roşie sau roz
- 10-12 linguri cu gem de caise, strecurat
- 350 g marţipan alb
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Setează temperatura cuptorului la 180°C. Taie o bucată de hârtie de copt pe lungime astfel încât să fie puţin mai mare decât lungimea formei si aseaza-o in tava.
Amestecă untul cu zahărul până când devine deschis la culoare şi pufos, apoi adaugă ouăle, turnând câte o lingură de făină după fiecare ou pentru a preveni coagularea.
Adaugă făina rămasă şi laptele. Toarnă jumătate din amestec în jumătate de tavă, pe lungime, apoi pune hârtia de copt, pentru a menţine cele două culori separate în timpul coacerii.
Pentru a obţine culoarea roz amestecă compoziţia rămasă cu ce fel de colorant îţi place şi pune-o cu lingura pe cealaltă jumătate a formei.
Nivelează suprafaţa şi coace în centrul cuptorului timp de 25-30 minute sau până când aluatul este bine crescut şi ferm la atingere, în centru. Scoate prăjitura din cuptor şi las-o să se răcească în formă, timp de 5-10 minute, apoi scoate-o din tavă şi las-o să se răcească complet.
Taie blatul pe jumătate în lungime pentru a separa cele două culori. Taie cu atenţie marginile prăjiturii unde culorile se ating, dacă este necesar. Taie aceste benzi în jumătate, pentru a obţine 4 benzi (2 din fiecare culoare).
Unge-le cu gem şi aranjează-le în modelul de tablă de şah, ca în fotografie. Intinde marţipanul pe o suprafaţă presărată cu zahăr pudră, apoi înveleşte prăjitura cu el, pe toate părţile.
Cu un cuţit marchează linii în partea de sus a prăjiturii, iar cu o furculiţă apasă marginea, formând un alt model. Taie capetele prăjiturii înainte de a servi.
Prajitura cu unt si martipan
Pofta buna!