Prajitura cu urda si anason
PrinteazaPrajitura cu urda si anason din: oua, sare, zahar, miez de nuca, faina, ulei, coaja de lamaie, urda, smantana, frisca, dovleac, anason, vin alb, jeleu.
pentru blat:
- 5 oua
- 1 praf de sare
- cate 5 linguri zahar, miez de nuca si faina
- 50 ml ulei
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
pentru umplutura:
- cate 200 g urda si smantana
- 100 g zahar pudra
- 200 ml frisca lichida
- 1 plic (10 g) gelatina
- 150 g cubulete de dovleac fierte in sirop
pentru decor:
- 1/2 kg dovleac pentru placinta
- 1 cana zahar
- 200 ml vin alb
- 3-4 stelute de anason
- 1 plic de jeleu transparent pentru tort
Mod de preparare:
Baţi albuşurile spumă tare, cu un praf de sare, apoi cu zahărul. Freci gălbenuşurile cu uleiul. In spuma de albuşuri, încorporezi crema de gălbenuşuri, coaja de lămâie şi făină, amestecând de jos în sus.
Torni compoziţia într-o tavă de 25×35 cm, tapetată cu hârtie pentru copt, presari miezul de nucă şi coci blatul 20 de minute, în cuptorul preîncâlzit.
Mixezi urda cu 2 linguri de smântână, apoi adaugi restul de smântână şi frişca, în prealabil bătută cu zahărul.
Incorporezi hidratată în 100 ml apă rece şi topită la bain-marie.
Pentru jeleu, fierbi 5 minute zahărul cu vinul şi anasonul, până obţii un sirop uşor legat. Adaugi dovleacul decojit şi tăiat în cubuleţe şi fierbi 10 minute, la foc mic. Iei vasul de pe foc şi strecori dovleacul.
Tai blatul rece în două foi. Aşezi un blat în tavă, întinzi 1/2 din cremă şi presari cuburi de dovleac scurse, apoi repeţi straturile. Păstrezi prăjitura în frigider 1/2 oră.
După 1/2 oră, scoţi prăjitura din frigider, presari cubuleţele de dovleac rămase şi torni uniform jeleul fierbinte, pregătit din siropul rămas şi pliculeţul de jeleu pentru tort, conform instrucţiunilor de pe plic.
Răceşti prăjitura în frigider, timp de cel puţin 2 ore.
Prajitura cu urda si anason
Pofta buna!