Prajitura cu vanilie, lapte si smatana

Printeaza

Prajitura cu vanilie, lapte si smatana din: faina, oua, sare, smantana, untura, lapte dulce pasteurizat, zahăr vanilinat sau păstaie de vanilie, zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Prajitura_cu_vanilie_lapte_si_smatana

Ingrediente:

  • 1 cană făină
  • 2 gălbenuşuri
  • 1 vârf de cuţit sare
  • 2-3 linguri smântână

Pentru al doilea aluat:

  • 1 cană făină
  • 3 linguri untură
  • 1-2 linguri smântână

Pentru cremă şi decor:

  • 1 l lapte dulce pasteurizat
  • 4 gălbenuşuri
  • 3 plicuri zahăr vanilinat sau 1/2 păstaie de vanilie
  • 1 cană zahăr
  • 50 g făină
  • 1 plic zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare:

Pentru a doza ingredien­tele, foloseşti o cană mare, cu volumul de 300 ml.

Pentru primul aluat, cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui gălbenuşurile fre­cate cu sarea şi smântână.

Amesteci toate ingredien­tele, până obţii un aluat potrivit de tare, pe care îl întinzi sub forma unui dreptunghi gros de 7-8 mm, pe planşeta presărată cu făină.

Cantitatea de smântână depinde de consistenţa ei şi poate fi crescută, până când aluatul devine uşor de lucrat.

Pentru al doilea aluat, amesteci de asemenea ingredien­tele şi întinzi un alt dreptunghi, peste prima foaie. Le rulezi împreună şi tai ruloul în 2 bucăţi egale.

Intinzi fiecare bucată sub formă de dreptunghi cu dimen­siunea tăvii (30×40 cm) şi cu grosimea de 1/2 cm.

Coci foile pe rând, pe dosul tăvii, la 200°C (foc iute), până şe rumenesc uşor. Nu este necesar să ungi tava, întrucât aluatul conţine untură.

Amesteci într-un bol făina, gălbenuşurile şi o cană de lapte pe care îl torni treptat, în timp ce mixezi astfel încât să nu se formeze cocoloaşe.

Fierbi restul de lapte împreună cu zahărul, iar când clocoteşte, torni laptele cu făina şi amesteci energic, până se îngroaşă, la foc mediu.

Când crema s-a răcit, umpli cele 2 foi şi pudrezi prăjitu­ra cu zahăr. O tai de preferinţă a doua zi, după ce ai păstrat-o în frigi­der.

Pentru a porţiona prăjitura, foloseşti un cuţit subţire, uns cu puţin ulei.

Prajitura cu vanilie, lapte si smatana

Prajitura_cu_vanilie_lapte_si_smatana

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.