Prajitura Vassilopita
PrinteazaPrajitura Vassilopita din: faina, zahar, unt, lapte, drojdie, oua, portocala, lamaie, sare, scortisoara, coriandru, smantana, zahar pudra, migdale.
Ingrediente aluat:
- 350 g făină
- 70 g zahăr
- 50 g unt topit
- 80 ml lapte cald
- 10 g drojdie proaspătă
- 2 ouă
- 1 portocală
- 1 lămâie
- sare
- scorţişoară
- coriandru
Ingrediente glazură:
- 1 gălbenuş
- 50 ml smântână
- 50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie (pentru glazură)
- 20 g migdale
- 50 ml zeamă de portocale
Mod de preparare:
Amesteci făina cu un praf de sare, apoi adaugi jumătate din cantitatea de lapte, 1 linguriţă de zahăr, drojdia şi laşi să crească 20 de minute. Incepi apoi să frămânţi încorporând treptat zahărul şi laptele rămase, untul topit, ouăle, zeama de portocală şi cea de lămâie, un vârf de cuţit de scorţişoară şi de coriandru.
Frămânţi aluatul până se desprinde de mâini, apoi îl aşezi într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt. Laşi prăjitura să crească într-un loc mai cald, acoperită timp de 1 oră.
Ungi apoi prăjitura cu gălbenuşul bătut cu smântână si o dai la cuptor pentru 1 oră. Topesti zaharul pudra in zeama de portocale, torni glazura calda peste prajitura si presari migdalele prajite si taiate marunt.
Pofta buna!