Praz cu costiţă
PrinteazaO reteta de praz cu costita din: praz, ulei de masline, usturoi, cimbru, unt, vin alb, supa de pui si costita afumata. Este o mâncare nemaipomenită pentru petreceri sau o garnitură pe cinste la friptura de duminică.
- 12 fire de praz
- ulei de măsline
- 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri
- frunzele de la o legătură mică de cimbru proaspăt
- un cubuleţ de unt
- un pahar de vin alb
- 285 ml supă de pui sau de legume
- 8 felii de costiţă afumată, cu carne şi grăsime
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). In mod ideal, aveţi nevoie de un vas pentru cuptor cu diametrul de 25 cm şi o înălţime de 4 cm, uns cu unt. înlăturaţi mustăţile firelor de praz şi primele 2-3 straturi de frunze. Tăiaţi partea superioară a frunzelor, de culoare verde-închis, iar porţiunile albe şi verde-deschis tăiaţi-le în bucăţi de 5 cm.
Spălaţi şi tăiaţi felii subţiri bucăţile de culoare verde-închis, apoi puneţi-le într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, usturoiul, cimbrul şi untul. Căliţi-le timp de 10 minute, până când se înmoaie, apoi întindeţi-le într-un strat uniform pe fundul vasului.
Aşezaţi în vas porţiunile de praz rămase, în picioare. Aranjaţi-le foarte strâns, ca să se pătrundă în mod uniform de aromele care vin de dedesubt şi de la costiţa pe care o veţi aşeza deasupra.
Adăugaţi vinul şi supa, iar peste firele de praz aşezaţi feliile de costiţă. Luaţi o fâşie mare de hârtie care nu absoarbe grăsimea, udaţi-o la robinet şi stoarceţi-o, apoi înfăşuraţi-o strâns deasupra şi în jurul firelor de praz acoperite cu costiţă. Peste ea aşezaţi o folie de aluminiu. Introduceţi vasul în cuptor pentru circa o oră. După acest interval, prazul ar trebui să fie moale, dar dacă nu e gata încă mai lăsaţi-l puţin în cuptor — timpul de coacere depinde de mărimea şi de vârsta lui.
Când prazul e gata, înlăturaţi folia de aluminiu şi hârtia, apoi introduceţi din nou vasul în cuptor pentru 20 de minute, până când se rumeneşte costiţa. Scoateţi feliile de costiţă, tocaţi-le mărunt, gustaţi sosul din vas şi, dacă e nevoie, mai adăugaţi sare şi pier. Serviţi firele de praz presărate cu bucăţele de costiţă crocante.
Praz cu costiţă
Pofta buna!