Praz cu masline in sos de rosii
PrinteazaPraz cu masline in sos de rosii din: praz, masline, untdelemn, rosii, sare, piper, patrunjel, lamaie.
- 6 fire de praz
- 20 măsline mari
- 400 ml untdelemn
- 1,5-2 kg roşii pentru suc
- sare
- piper
- patrunjel
- lamaie
Mod de preparare:
Se curăţă prazul lăsând numai măduva (partea albă). Se spală, se taie în bucăţi potrivit de mari (4-5 cm) şi se opăreşte în apă clocotită trei-patru minute, după care se scoate şi şe lasă să se scurgă de apă.
Se încinge untdelemnul într-un vas şi se pune prazul, amestecând, până ce începe să se îngălbenească. Se scot bucăţile de praz, se pun într-o cratiţă mai mare, adăugând măslinele (care au fost crestate şi opărite în apă clocotită) şi puţină apă din cea în care a fost opărit prazul.
Se aşează cratiţa la foc potrivit, peste o tablă, să fiarbă încet. Când este aproape gata (când prazul s-a înmuiat), se adaugă o lingură de oţet şi sucul de roşii. Se lasă să dea câteva clocote şi se potriveşte de sare şi piper.
Se ia vasul de pe foc, se lasă să se mai răcească mâncarea, după care se pune în borcane potrivit de mari. Se închid cu folie adezivă. Se fierbe la bain-marie, în prima zi, 35-40 minute, iar a doua zi, 10-15 minute.
Se serveşte pe un platou, garnist cu pătrunjel tocat mărunt şi cu feliuţe de lămâie curăţate de coajă.
Pofta buna!